Glas Javnosti

U Srbiju stigao spas za bebe koje se rađaju plave: Prvi put implantirana plućna vulva bez hirurške operacije!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ova procedura je mnogo manje invazivna i manje traumatična za pacijente, a može dugoročno poboljšati njihov kvalitet života

U Srbiji, svake godine se rodi oko 600 dece sa urođenim srčanim manama, među kojima je i oštećenje plućne valvule, koja može biti sužena ili prekomerno slaba. 


Ova bolest napreduje brzo, a prognoza nije povoljna. Međutim, prvi put u zemlji izvedena je implantacija biološke plućne valvule bez hirurške intervencije, što je ohrabrujuća vest.

Jedna od osoba koja je prošla kroz ovaj postupak je Iva, 16-godišnja devojčica koja je odličan đak i planira da upiše smer turistički tehničar. Iako je malo stidljiva i uplašena, kako kažu, ne skida osmeh s lica. Nakon važne operacije, koja bi trebalo da poboljša njen kvalitet života, Iva će već sutra biti kod kuće.


Ova procedura, koja je prvi put izvedena u Srbiji, sprovedena je uz podršku jednog od vodećih svetskih stručnjaka, dr Šive Kumara iz Indije. On ističe da će ova intervencija, pored pomoći deci poput Ive, olakšati buduće tretmane novorođenčadi koja se rode sa sličnim srčanim manama.

Profesor Milan Đukić, kardiolog iz Dečje klinike u Tiršovoj, objašnjava za RTS da je ovo prvi put da se kod dece izvodi transkateterska zamena pulmonalne valvule, što predstavlja potpunu zamenu za hiruršku intervenciju. Ova procedura je mnogo manje invazivna i manje traumatična za pacijente, a može dugoročno poboljšati njihov kvalitet života.

Simptomi ovih srčanih mana uključuju smanjenu toleranciju na napor, brzo zamaranje, aritmije i slabost, koji se brzo pogoršavaju. Međutim, zahvaljujući ovoj novoj proceduri, mnoga deca će moći da žive kvalitetnije i duže, bez velikih terapija i ograničenja. Ovo je veliki korak napred u lečenju srčanih mana kod dece u Srbiji.

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR