Glas Javnosti

ZA PREDSEDNIKA KINE NAJVIŠE DRŽAVNE POČASTI: Počasni plotuni, himne, smotra počasne garde…

Politika
Autor: Glas javnosti

Ispred Palate Srbija i članovi nove Vlade Srbije na čelu s premijerom Milošem Vučevićem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas svečani doček za kineskog predsednika Si Đinpinga, uz državne i vojne počasti. Ceremonija je upriličena u Palati Srbija, ispaljeno je 10 počasnih plotuna i intonirane su himne dveju država.

Crveni tepih i smotra počasne garde takođe su deo svečanosti.

- Mi danas pišemo istoriju iako nikome ne izgleda tako. Za nekoliko godina setićemo se ovog dana i setiti se da smo ispisali istoriju. Predsednik Si i Kina nama znače mnogo više. Oni su nama iskreni prijatelji. I zato uvek na svakom mestu kažemo: da, Tajvan je Kina. Tako isto i oni kažu da poštuju naš teritorijalni integritet - rekao je Vučić.


Ispred Palate Srbija su članovi nove vlade Srbija na čelu s premijerom Milošem Vučevićem, tu su ministri Marko Ðurić, Siniša Mali, Nikola Selaković, Goran Vesić, Ivica Dačić, Irena Vujović, Aleksandar Martinović.

Okupio se i veliki broj građana.

Dvojica lidera razgovaraće o širokom spektru tema - od političkih, ekonomskih i tehnoloških, do saradnje u oblasti kulture, a planirano je i potpisivanje više od 30 sporazuma.

Za danas je organizovan i svečani ručak, gde će kineski predsednik imati priliku da proba srpska jela i vina, a biće upriličen i muzički program na srpskom i kineskom jeziku, koji će biti završen pesmom "Ovo je Srbija".


Ovo su detalji boravka Si Đinpinga u Srbiji:

Svečani doček ispred Palate Srbija.

Biće potpisano tridesetak sporazuma.

Tokom ručka služiće se srpska jela i vina, a predsednik Vučić će Đinpingu lično služiti srpska vina, od penušavca do dezertnog vina koje je najvećim delom autohtona srpska sorta.

Za predsednika Kine biće upriličen i muzički program, a pevaće devojka iz Srbije pesmu "Moja domovina i ja" na kineskom dok će hor "Čarolije" pesmu "Prelepi cvet jasmina" izvesti, takođe, na kineskom.


U Beogradu su zbog posete kineskog predsednika velike gužve, saobraćajnice se na smenu blokiraju, a Nušićevom ulicom i Terazijama trenutno nije moguće ni peške proći.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR