Glas Javnosti

Sutra se odlučuje o Asanžovom izručenju

Svet
Autor: Glas javnosti

Asanžov pravni tim iznosi nekoliko opcija – naći će se u avionu za Ameriku u roku od 24 sata, možda i na slobodi ili ga pak čeka nova pravna procedura.

Britanski sud odlučiće sutra, 20. maja, da li će osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž, nakon 13-godišnje pravne borbe, biti izručen Sjedinjenim Državama, gde je optužen za špijunažu i gde mu preti kazna od 175 godina zatvora zbog objavljivanja dokumenata u kojima se detaljno navode nezakonite akcije SAD u Avganistanu, Iraku, Gvantanamu i dr.

Dvoje sudija Višeg suda u Londonu odlučiće da li britanski sud prihvata garancije Vašingtona da se Asanž (52) tokom suđenja za špijunažu u SAD neće suočiti sa smrtnom kaznom i da će moći da se pozove na Prvi amandman američkog Ustava o pravu na slobodu govora, prenosi Rojters.

Asanžov pravni tim kaže da postoji nekoliko opcija – da bi mogao da se nađe u avionu za Ameriku u roku od 24 sata, da bi se mogao naći na slobodi ili da će njegov slučaj ući u novu, višemesečnu pravnu proceduru.


"Čini mi se da bi bilo šta moglo da se dogodi u ovoj fazi. Mogli bi i da ga izruče i da ga oslobode", rekla je prošle nedelje Asanžova supruga Stela.

"Vikiliks" je objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima SAD u Avganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša, zbog čega američko tužilaštvo Asanža tereti za kršenje Zakona o špijunaži.

Asanžove brojne pristalice, među kojima su i mnogi političari uključujući premijera Australije Entonija Albanezea, ocenjuju da je tužba protiv njega napad na novinarstvo i slobodu govora i osveta, te zahtevaju njegovo oslobađanje.

Džulijan Asanž je 2006. godine osnovao "Vikiliks" preko koga je objavljivao poverljive ili osetljive informacije.

"Vikiliks" je 5. aprila 2010. objavio video-snimak američkih vojnika koji ubijaju iračke civile iz helikoptera "apač" u Bagdadu, a tom prilikom je, 12. jula 2007, stradalo najmanje 12 osoba, među kojima i dvojica novinara Rojtersa.


Asanž je preko "Vikiliksa" 25. jula 2010. godine objavio više od 91.000 dokumenata, uglavnom tajnih američkih vojnih izveštaja o ratu u Avganistanu, dok je u oktobru 2010. objavio 400.000 poverljivih vojnih dosijea koji govore o ratu u Iraku, a sledećeg meseca i hiljade američkih diplomatskih depeša, uključujući i stavove stranih lidera i procene bezbednosnih pretnji.

Za ubistvo civila nijedan pripadnik američke vojske – ni direktni izvršioci, kao ni članovi udruženog zločinačkog poduhvata uz lanac komandovanja – nije optužen i procesuiran, dok Džulijan Asanž čami u nehumanim uslovima u britanskom zatvoru Belmarš, i u teškom zdravstvenom stanju čeka da ga isporuče Sjedinjenim Državama.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR