Glas Javnosti

Ko bolje podnosi hladnoću, muškarci ili žene?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Žene možda nisu osetljivije na hladnoću od muškaraca kao što se ranije verovalo, prema novoj studiji koja osporava tu konvencionalnu mudrost.

Suprotno popularnom verovanju, mehanizmi očuvanja toplote kod žena se zapravo aktiviraju na nižoj temperaturi u poređenju sa muškarcima, prema nalazima naučnika iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje u Bethesdi.

U istraživanju je učestvovalo 28 zdravih dobrovoljaca, od kojih 16 žena i 12 muškaraca. Svi učesnici su bili izloženi rasponu temperatura od 17 do 31 stepen Celzijusa, dok su mereni različiti fiziološki odgovori.


Iznenađujuće, rezultati su pokazali da su ženska tela počela da troše energiju za održavanje toplote na približno 22 stepena Celzijusa, dok su tela muškaraca to činila na oko 23 stepena Celzijusa. Štaviše, žene su pokazale bolje održavanje osnovne telesne temperature i izolacije kako su temperature padale, verovatno zbog generalno većeg udela telesne masti u poređenju sa muškarcima.

Otkrili smo da su žene imale hladniju, nižu kritičnu temperaturu, sličnu ‘arktičkoj’ smeni, u poređenju sa muškarcima, objašnjavaju autori studije, koja je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academi of Sciences (PNAS). Naglasili su da je ovaj „arktički profil“ kod žena rezultat njihove povećane toplotne izolacije koju obezbeđuje viši nivo telesne masti u odnosu na muškarce.

Zanimljivo je da uprkos ovim fiziološkim razlikama, studija nije pronašla značajnu razliku između muškaraca i žena u pogledu najniže podnošljive temperature koju mogu da izdrže. Pored toga, oba pola su prijavila slične nivoe drhtanja i toplotne udobnosti kako su se temperature smanjivale, što ukazuje na potencijalnu ravnotežu u toleranciji na hladnoću.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR