Glas Javnosti

Zakupnine stanova u Nemačkoj rastu, a cene kvadrata padaju

Svet
Autor: Glas javnosti

Zakupnine u Nemačkoj rastu zbog manjka stanova u uslovima visokih troškova izgradnje i kredita, Sve to je zaustavilo građevinski sektor i potražnju, ali i smanjilo cene kvadrata, navodi se u izveštaju udruženja banaka.

Stanovi u Nemačkoj su u prvom kvartalu bili jeftiniji za 4,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštilo je udruženje nemačkih banaka Pfandbrief (vdp).

Cene zakupa novih stanova porasle su za 5,6 odsto. Trend rasta zakupnina neće se neće zaustaviti, ocenjuje udruženje.


„Tržište iznajmljivanja stanova je pod ogromnim pritiskom. Potražnja uveliko nadmašuje ponudu“, rekao je izvršni direktor vdp-a Jens Tolckmitt.

Troškovi izgradnje značajno su porasli poslednjih godina zbog viših kamata na kredite i znatno viših troškova rada i cena građevinskog materijala. U takvim uslovima opao je broj građevinskih dozvola i oslabila potražnja, što je rezultiralo nižim cenama stanova, smatra ministar finansija.

Prema podacima udruženja banaka, cene nekretnina najviše su pale u Minhenu, za 5,3 odsto.

Istovremeno, pad građevinske aktivnosti produbljuje „nestašicu“ stanova, podižući dalji rast zakupnina, koji bi mogao da se nastavi još neko vreme.

U udruženju procenjuju da bi cene stambenih nekretnina trebalo da se stabilizuju u dogledno vreme, za razliku od komercijalnih, poput poslovnih zgrada i tržnih centara.


Cene u tom segmentu pale su skoro 10 odsto na godišnjem nivou i još se ne nazire „dno“, kaže prvi čovek udruženja.

Proračuni su zasnovani na podacima o poslovanju više od 700 banaka aktivnih u finansiranju nekretnina, a ne na ponudama za kupovinu i iznajmljivanje koje služe kao osnova Zavodu za statistiku, napominju u vdp-u.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR