Glas Javnosti

DIZELAŠI POSTAJU PROŠLOST: Evropa radije kupuje električna vozila

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Vreme dizelašima očigledno otkucava.

Brojke ne lažu. Propast dizelskih motora više je nego očigledna. Po prvi put u istoriji, električna vozila su prošle godine među evropskim kupcima bila popularnija od dizelaša.

Podaci o prodaji evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) pokazuju da je dizel lani imao tržišni udeo od samo 13,6 odsto, dok su EV narasla na 14,6 posto. Dodatno, do marta 2024. dizelaši su u Evropi pali na 12,8 odsto.


Kakva je budućnost dizelaša?

Bernd Körber, šef razvoja BMW-a, otkrio je da dizelaše čekaju tmurni dani.

"Smanjenje prednosti dizela u poređenju sa benzinom ili strujom dovodi do smanjene baze kupaca koji biraju dizel prvenstveno zbog ličnih preferencija, a ne zbog jasnih prednosti. Drugim rečima, benzinski motori postaju toliko efikasni da dizel više nije bolji izbor za štedljive kupce. Takođe, veliki napredak u plug-in hibridnim i električnim pogonima predstavlja još jedan čavao u sanduk dizelaša. Ne postoji konkretan datum ukidanja dizelaša, ali njihova važnost će se smanjiti kako se smanjuju prednosti, posebno na tradicionalno jakim dizelskim‘ tržištima poput istočne Evrope", kaže Körber za BMWBlog.

Ipak, to ne znači da će BMW u bližoj budućnosti ukinuti dizelske motore. Frank Weber iz razvojnog odeljenja, rekao je da će nastaviti da ulaže u motore s unutrašnjim sagorevanjem, uključujući i dizelske motore. Međutim, dizelska postava bavarske marke biće proređena.

Na primer, novi X3 koji stiže u junu više neće imati verziju M40d, piše BMWBlog.

Uz sve manje ljudi voljnih da kupe automobil s dizelskim gorivom i sve strožim propisima o emisijama štetnih gasova u EU, vreme dizelašima očigledno otkucava.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR