Glas Javnosti

Od 3. juna plaćena praksa za najbolje studente: Čeka ih mesto u državnim organima i javnim službama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlada Republike Srbije omogućila je da ove godine najbolji studenti državnih fakulteta obavljaju studentsku praksu u državnim organima, organima autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave, kao i u javnim službama počev od 3. juna 2024. godine.

Odluka Vlade odnosi se na studente, koji su upisani u jednu od poslednje dve godine osnovnih akademskih i integrisanih studija u školskoj 2023/24. godini na svakoj visokoškolskoj ustanovi čiji je osnivač Republika Srbija (univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Državnom univerzitetu u Novom Pazaru).

Praksu može da dobije student koji ostvari najbolji ukupan prosek zaključno sa poslednjim semestrom, obezbedi obavljanje studentske prakse u državnim organima, organima autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave, kao i u javnim službama počev od 3. juna 2024. godine.

Detalji o praksi

Praksa bi trajala tri meseca, uz naknadu za obavljanje studentske prakse u iznosu od 15.000 dinara mesečno, u koji nisu uračunati porez i pripadajući doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, na osnovu potpisanog ugovora o obavljanju studentske prakse.

Nakon što fakulteti dostave spiskove najboljih studenata Ministarstvu prosvete, to ministarstvo pripremiće predlog zaključka Vlade, kojim će se utvrditi model ugovora o obavljanju studentske prakse, minimalni broj sati trajanja prakse na nedeljnom nivou, spisak studenata, kao i spisak institucija u kojima će obavljati praksu.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR