Glas Javnosti

Vakcine protiv kovida pomažu srčanom mišiću

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Osobe koje boluju od srčane insuficijencije, odnosno opasnosti od prestanka rada srčanog mišića, ukoliko su vakcinisane protiv kovida-19 imaju čak 82 odsto veće šanse da žive duže od onih bolesnika koje se od pandemije nisu zaštitili vakcinom, tvrdi se u najnovijem istraživanju Nacionalne Ilsa bolnice u Južnoj Koreji.

Jedan od autora istraživanja, koje je prezentirano na kongresu Evropskog društva kardiologa u Lisabonu, dr Kienog Hien Čun (Kyeong-Hyeon Chun) kaže da vakcina sprečava infekcije i umiranje od drugih uzroka kod pacijenata koji su zbog ovog srčanog problema primljeni u bolnicu.

Studija je bazirana na podacima više od 650.000 pacijenata koji boluju od srčane insuficijencije – bolesti srčanog mišića koji ne pumpa krv na odgovarajući način što dovodi do poteškoća u disanju, povećanog znojenja i gomilanja fluida u plućima i nogama.


Informacija o obolelima dobijena je od korejskog nacionalnog zdravstvenog osiguiranja, a prosečna starost ispitanika je 69 godina, od kojih su polovina žene.

Pacijenti su posmatrani u periodu od šest meseci, kaže dr Kienog Hien Čun, a tokom analiza je ustanovljeno ne samo da vakcinisani imaju znatno manju smrtnost nego i da imaju za 47 procenata manji rizik od ponovne hospitalizacije zbog te bolesti srca kao i da im je za 13 odsto manji rizik od zaraze kovidom u odnosu na pacijente koji su nevakcinisani.

Ovo je prvo veliko istraživanje koje jasno ukazuje na široke beneficije kovid vaccine kod obolelih od srčane insuficijencije. Ipak, dodaje taj naučnik, potrebna su dalja ispitivanja kako bi se ustanovilo da li i u kojoj meri vakcina može da doprinese boljem zdravstvenom stanji u svim ili samo određenim vrstama kardiovaskuilarnih oboljenja.

Srčana insuficijencija je bolest opasna po život za koju je karakteristično otežana pokretljivost i relativno visoka smrtnost. Širom sveta od ovog srčanog sindroma pati više od 64 miliona ljudi, a globalni troškovi lečenja te bolesti godišnje prevazilaz sumu od 108 milijardi dolara.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR