Glas Javnosti

U Nemačkoj će biti uveden porez na skupljanje povratne ambalaže

Svet
Autor: Glas javnosti

U Nemačkoj će biti uveden porez na skupljanje povratne ambalaže i tako više mnogi neće moći da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

Nemački mediji ocenjuju da se radi o preteranoj meri, te navode kako u Nemačkoj nema gotovo ničeg što ne podleže pravilima i propisima. A to vredi i za prikupljanje povratnih flaša, za koje sada u Nemačkoj postoji novi porez.
Većina ljudi nije ni svesna pravne perspektive. Jer ako skupljate povratne flaše i limenke, vi obavljate komercijalnu delatnost. A dohodak koji ostvarite ovom delatnošću mora biti oporezovan u Nemačkoj.

Zavisno od toga koliki su vaši prihodi, možda ćete čak morati da platite porez na dohodak. Naravno, to nije slučaj ako samo povremeno vratite nekoliko flaša u supermarkete i dobijete za njih novac. Ali svako ko skuplja flaše na puno radno vreme trebao bi da bude dobro informisan.
Primenjuje se sledeće - svako ko skuplja flaše u redovnim intervalima vodi posao. Odlučujući činilac za poresko opterećenje kod sakupljanja flaša u Nemačkoj je dobit koja se ostvaruje tom delatnošću. To mora da bude više od 11.604 EUR godišnje da bi se oporezivalo. Svako ko ostvari dobit ispod ove granice ne plaća porez.
Svako ko zarađuje znatno više verovatno će uložiti više vremena u skupljanje flaša. U ovom slučaju se govori o komercijalnoj delatnosti.
Osobe koje skupljaju flaše, a koje posećuju velike festivale i sajmove verovatno će ostvariti značajan profit. Kako navode nemački mediji, plastične flaše i limenke donose polog od 0,25 EUR.


Glas javnosti/ B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR