Glas Javnosti

Zašto franšize osvajaju Srbiju? Otkrijte tajne uspešnog biznisa

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Izbor između franšize i nezavisnog biznisa zavisi od ličnih preferencija preduzetnika, kao i od spremnosti da se suoči sa određenim izazovima i rizicima koje svaki model nosi.

Pokretanje franšize ili nezavisnog biznisa svakako nosi svoje prednosti i mane, koje zavise od ličnih ciljeva, preferencija i spremnosti preduzetnika da preuzme određene rizike.

Prednosti franšizinga uključuju pristup već uspostavljenom brendu, što donosi trenutno prepoznavanje i poverenje među potrošačima. Franšize obično imaju provereni poslovni model sa sistemom podrške, što olakšava repliciranje uspeha i omogućava lakše finansiranje zbog nižeg rizika u očima kreditora. Franšizor pruža obuku i tekuću podršku, što može biti neprocenjivo, naročito za one koji su novi u industriji. Takođe, franšize često imaju korist od nacionalnih ili globalnih marketinških kampanja i mogu ostvariti uštede zahvaljujući ekonomiji obima pri kupovini zaliha i opreme.

Međutim, franšize dolaze sa značajnim početnim troškovima, uključujući naknade za franšizu, autorske naknade i troškove pokretanja. Franšizeri takođe zahtevaju redovno plaćanje autorskih naknada, što može umanjiti profit. Postoji i ograničena autonomija, jer vlasnici franšiza moraju da se pridržavaju pravila i smernica franšizora, što može ograničiti mogućnost donošenja nezavisnih odluka.


Nezavisni biznisi
nude potpunu autonomiju, omogućavajući vlasnicima da donose sve odluke i kreiraju sopstvene operativne modele. Ovo otvara prostor za kreativnost i inovacije, sa mogućnošću da se brend i poslovanje prošire bez teritorijalnih ograničenja franšize. Profitne marže mogu biti veće jer nema plaćanja autorskih naknada​.

Ipak, nezavisni biznisi nose veći rizik zbog nedostatka uspostavljenih sistema i podrške koje pružaju franšize. Izgradnja brenda i baze klijenata od nule može biti izazovna i zahteva znatna ulaganja u marketing i oglašavanje. Finansiranje nezavisnih startapova može biti teže zbog većeg rizika u očima kreditora​.

Izbor između franšize i nezavisnog biznisa zavisi od ličnih preferencija preduzetnika, kao i od spremnosti da se suoči sa određenim izazovima i rizicima koje svaki model nosi. Važno je temeljno istražiti i razmotriti sve aspekte pre donošenja odluke.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR