Glas Javnosti

Potrebna jača kontrola prevara u vezi sa hranom

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Iako je Srbija jedna od zemalja članica Mreže za prijavljivanje prevara u vezi sa hranom, čini se da je sistem objavljivanja informacija o prehrambenoj bezbednosti na vrlo niskom nivou. Državna revizorska institucija je saopštila da je utvrdila niz manjkavosti u državnom sistemu za bezbednost hrane, među kojima je i nepotpuni zakonodavni okvir u toj oblasti.

Neke od najčešćih prevara s hranom jesu prikrivanje i zamena sastojaka u proizvodima, razblaživanje tečnih proizvoda vodom, kao i nepravilno deklarisanje. Novosađani zbog toga često sumnjaju u ispravnost hrane koju kupuju. Revizijom je utvrđeno da prevare u vezi sa hranom u Srbiji nisu u potpunosti zakonski regulisane i sankcionisane, te je najveća obmana potrošača kada je reč o proizvodima kao što su čokolada, sokovi, kafa, hrana bogata vlaknima, sir, crni hleb, rakija i med, kaže pravni stručnjak za zaštitu potrošača Mladen Alfirović.
Kako ocenjuje Državna revizorska institucija, Srbija treba da ojača sistem kontrole hrane i obaveštavanja kako bi zaštitila zdravlje građana, kaže Alfirović.

Od bolesti koje se prenose hranom godišnje oboli oko 600 miliona ljudi u svetu. Hrana koja sadrži štetne bakterije, viruse, parazite ili štetne hemijske sastojke odgovorna je za više od 200 bolesti, ističe doktorka Milka Popović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
U izveštaju revizije navodi se da nije postojalo posebno obaveštavanje javnosti o otkrivenim prevarama, već su samo objavljivani opšti izveštaji na sajtu Ministarstva poljoprivrede. U sanitarnoj inspekciji su revizorima rekli da su obavestili javnost o otkrivenim prevarama preko sajta Ministarstva zdravlja, ali da se posle određenog vremena obaveštenja brišu, kao i da trenutno ne postoje dokazi o objavljenim obaveštenjima u vezi sa otkrivenim nepravilnostima.


Glas javnosti/ R06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR