Glas Javnosti

UZBUNA U UŽICU: Izdati saveti za prevenciju od požara, deci zabranjen izlazak

Društvo
Autor: Glas javnosti

Danima unazad oči su uprte u Užice, u kojem na deponiji Duboko bukti požar, koji su juče gasila i dva helikoptera Ministartva unutrašnjih poslova (MUP).

Prve preporuke date su već juče, one su objavljene na sajtu Zavoda, a građanima se savetuje da koliko su u mogućnosti, izbegavaju izloženost vizuelnoj i mirisnoj perjanici paljevine.

Preporučuje se:

  • Izbegavanje izloženosti vizuelnoj i mirisnoj perjanici paljevine
  • Zatvaranje prozora i vrata objekata
  • Sklanjanje sa otvorenih prostora
  • Izbegavanje boravka dece na otvorenom i na igralistima

U saopšenju koje je postavljeno na sajtu, navodi se da su izmerene vrednosti vazduha niže od graničnih, i da nije nije bilo značajnih promena u odnosu na predhodni period.

- Vizuelna i mirisna perjanica paljevine se premešta u svim pravcima od lokaliteta požara zavisno od trenutnog pravca duvanja vetra, nije neuobičajeno da ispitivani parametri budu ispod graničnih vrednosti a da vizuelna i mirisna perjanica paljevine bude prisutna - navodi se u saopštenju.
Na koordinacionom sastanku u prisustvu Ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović, predstavnika Sektora za vanredne situacije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za zaštitu životne sredine, JVP „Srbijavode“, Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, Stručno-operativnim timom za angažovanje u slučaju požara, usvojen je plan mera i aktivnosti za naredne dane.

 

Konstatovano je da je u odnosu na jučarešnje jutarnje sate, kada je došlo do eskalacije požara, situacija posle podne bila značajno bolja i da je neophodno nastaviti sa intezivnim angažovanjem, koristeći raspoloživa sredstva i opremu, uključujući i helikoptere MUP-a Srbije, kojima se ubrzava proces gašenja požara.

Takođe, nastavljaju se aktivnosti na izradi zaštitnih barijera prema Turskom potoku.

Gradski štab za vanredne situacije u stalnom je zasedanju i u skladu sa situacijom izveštavaće građane o svim promenama.

Gust dim prekrio nebo

Podsećamo, juče ujutro je ponovo došlo do požara na deponiji "Duboko" kod Užica, kada se zapalilo odloženo smeće. Uprkos gašenju, situacija na deponiji zabrinjava, jer se vatra opet razbuktala, s obzirom da je do požara došlo 5. maja.

Gusti crni dim se razbuktao, dok su ekipe na terenu i rade na ponovnom gašenju.



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR