Glas Javnosti

Kinesko tržište spas i za malinare

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović održao je u Arilju sastanak sa predstavnicima Udruženja malinara "Vilamet" iz Arilja, a glavne teme sastanka bile su predstojeća sezona berbe crvenog zlata, njegova otkupna cena i plasman na tržište.

Martinović je naveo da je tekuća godina dodatno otežana proizvođačima malina snegom koji je ariljski kraj pogodio u aprilu, usled čega će, kako je rekao, ovogodišnji rod sigurno biti znatno manji, preneo je Glas Zapadne Srbije.

Martinović je kao veoma važne i za rešenje problema sa kojim se suočavaju proizvođači maline istakao ugovore, pre par dana potpisane sa Narodnom Republikom Kinom kojima se, kako je rekao, otvara tržište te zemlje za sve vrste poljoprivrednih proizvoda.


- To je važno i za primarne proizvođače ali i za one koji izvoze srpsku malinu. Nama je potrebno da imamo što više kvalitetne maline zato što je kinesko tržište ogromno i sigurno je da su potrebe tog tržišta daleko veće nego što mi možemo na njega da plasiramo. Ali to je jedna velika mogućnost zato što imate sigurno tržište, dobru cenu, naša roba je oslobođena od bilo kakvih carina, dažbina, taksi. Tako da srpski poljoprivredni proizvođač pa i proizvođai malina, praktično imaju najpovlašćeniji položaj u odnosu na sve ostale proizvođače u Evrope s obzirom na to da su predsednik i Vlada Republike Srbije sa Kinom dogovorili najvišiu oblik strateškog partnerstva, a to je zajednička budućnost - rekao je Martinović.

On je još izrazio nadu da će se u razgovorima koji predstoje pronaći dugogodišnje rešene koje će zadovoljiti interese svih zainteresovanih strana, te da neće postojati potreba da se svake godine pred berbu malina iznova rešavaju problemi vezani za cenu.


Glas javnosti/ A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR