Glas Javnosti

Nelegalna seča šuma u Sidneju: Potkradu se uveče, pa nestane sve

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlasti u Sidneju suočavaju se s vandalskom, nelegalnom sečom i uništavanjem starih, stogodišnjih stabala u najbogatijim predgrađima najmnogoljudnijeg grada Australije kako bi se kupcima nekretnina u luksuznim prigradskim kvartovima oslobodio pogled na Sidnejski zaliv i gradsko jezgro.

Pohlepa za što većom zaradom od prodaje nekretnina sa pogledom na Sidnejsku luku podstiče vandalizam, pa nije retka pojava da se maskirani ljudi prikradaju noću stoletnim stablima smokava sa testerama u ruci, prenosi BBC navodeći da je jedan čovek, pod okriljem noći, navodno pokušao da saseče devet stoletnih stabala smokve na plaži Balmoral.

"Postajem prilično emotivna. Zatvorim oči i jednostavno ne mogu da zamislim Balmoral bez tih smokava", kaže predsednica lokalne opštine Kerolajn Korigan.


U poslednjih nekoliko meseci, stotine stabala u Balmoralu i drugim skupim i eksluzivnim predgrađima Sidneja su nemilosrdno posečene, bušene i trovane da bi se otvorio pogled na luku i drastično povećala vrednost nekretnina.

"To je sebičnost i pohlepa, nema drugog načina da se to opiše. Zapravo, to je ono najgore u ljudskoj prirodi", kaže Džon Morateli, koji vodi grupu za zaštitu životne sredine.

U Australiji, zakoni koje sprovode lokalne vlasti određuju kako i kada stabla mogu biti uklonjena.


Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR