Glas Javnosti

Tajne manastira Ravanica: Da li je tu zaista grob Miloša Obilića??

Kultura
Autor: Glas javnosti

Jedan od najlepših srpskih manastira je manastir Ravanica. U srcu Šumadije i blizini Ćuprije.

Ravanica je sa crkvom Svetog Vaznesenja Gospodnjeg sazidana sedamdesetih-osamdesetih godina 14. veka. Sveti knez Lazar čija je Ravanica zadužbina nije žalio sredstva kako bi podigao i na dostojnoj visini održao manastir. Želeo je da manastir bude njegovo sklonište za života i posle smrti.

Posle Kosovske bitke i pogibije kneza Lazara 1389. godine i prenosa njegovih moštiju iz prištinske crkve Vaznesenja u Ravanicu 1392. godine stvara se svojevrstan "kult" kneza Lazara a potom i ostalih kosovskih junaka.

Ravanica postaje mesto hodočašća. Najveći broj najpoznatijih pesama posvećenih Kosovu i Kosovskim junacima nastao je upravo u Ravanici.

Ravanica je za vreme i posle turske vladavine bila pustošena i spaljivana više puta: 1396, 1398, 1436 i 1686-87. 1690 pećki patrijarh Arsenije lll Čarnojević sa 37.000 porodica beži ispred turske sile preko Dunava.


Monasi su iz manastira Ravanica poneli samo najvažnije stvari (rukopisne knjige,bogoslužbene stvari, Jefimijin pokrov knezu Lazaru) posle 40 dana stigli su u "srpsko selo" Sentandreju i tu su podigli malu crkvu gde su položili mošti kneza Lazara.

1697. godine monasi odlaze iz Sentandreje i nalaze u šumi Fruške gore zapusteli manastir Vrdnik gde su smeštene mošti kneza Lazara a manastir Vrdnik se od tada pa do dana današnjeg naziva Ravanica (Sremska).

1942 mošti kneza Lazara se prenose u Sabornu crkvu u Beogradu a 30.05.1954 se konačno vraćaju u Ravanicu.


Foto: Glas javnosti

Foto: Glas javnosti

Manastir Ravanica je poseban po mnogo čemu, danas je to ženski manastir na čelu sa igumanijom mati Marijom. Manastir ima i svoju laboratoriju gde se spravljaju razni melemi i eliksiri od odabranog lekovitog bilja o čemu svesrdno brine mati Zinovija.

Mnoga čudotvorna izlečenja su se dogodila kroz molitvu nad kivotom Svetog kneza Lazara. Ono što intrigira a vezano je direktno za manastir Ravanica je i to da je po zapisima arheologa Miodraga Purkovića nedaleko od mesta gde se nalazio grob kneza Lazara odnosno njegov sarkofag nađen je i grob nepoznatog srpskog velikaša.


Foto: Glas javnosti

U njemu je pronađeno nešto vojne opreme i dva novčića iz tog vremena. Položaj groba u odnosu na grob kneza Lazara se u potpunosti poklapa sa predanjem koje kaže da je Miloš Obilić sahranjen ispod nogu kneza Lazara.

Zašto se o tome ne govori je potpuno bizarno!!! Prilikom obnove Ravanice šezdesetih godina odlučeno je da se preko tog dela moštiju odnosno groba stave mermerne ploče....

Ko je doneo takvu odluku i ko pokušava da prikrije pravu srpsku istoriju i dalje je nepoznanica.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR