Glas Javnosti

Vlada CG planira obilaznicu oko Herceg Novog do 2030. godine

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Jasan stav Vlade je da se do 2030. započnu i realizuju značajni infrastrukturni projekti, među kojima je i brza saobraćajnica duž crnogorskog primorja, u okviru koje će biti i obilaznica oko Herceg Novog, saopštio je resorni ministar, Filip Radulović.

On se, kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, sastao sa predsednikom Opštine Herceg Novi, Stevanom Katićem, sa kojim je razgovarao o aktuelnim ali dugoročnim saobraćajnim projektima, koji će rešiti saobraćajne gužve u toj primorskoj opštini.

- Kada govorimo o gužvama tokom sezone, moram napomenuti da intenzivno radimo na uspostavljanju međunarodne pomorske linije koja će povezati Budvu i Dubrovnik u letnjoj turističkoj sezoni, što će umnogome rasteretiti granični prelaz između Crne Gore i Hrvatske - kazao je Radulović.


On je ponovio da Ministarstvo ulaže značajna finansijska sredstva u razvoj putne infrastrukture kroz izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih puteva, u cilju bolje saobraćajne povezanosti i smanjenja gužvi.

Radulović je naveo i da očekuje da će na ponovljenom javnom pozivu Monteputa do kraja juna biti izabran projektant za izradu idejnog rešenja prelaska Bokokotorskog zaliva i da će ovaj višedecenijski problem uspešno biti rešen savremenom saobraćajnom vezom preko mora.

- Ono što želim da naglasim jeste da su sa aspekta nadležnosti Ministarstva saobraćaja i pomorstva, ispunjeni svi propisani uslovi za proglašenje luke Lazure u Meljinama za luku nautičkog turizma-marinu - istakao je Radulović.

Katić je saopštio da je u toku proces projekcije trase lokalne zaobilaznice, a radi se i idejno rešenje nastavka te obilaznice.

Oba projekta su jako važna, s obzirom na to da prva faza ide od Sutorine do Zelenike, a nastavak obilaznice do Morinja, što će značajno smanjiti kilometražu kada se dolazi iz Kotora, odnosno kada se ide prema Kotoru ili Nikšiću.


- Ja se nadam da ćemo početak radova imati već naredne godine i da će se na taj način rasteretiti i rešiti makar deo problema kada je u pitanju saobraćaj kroz Herceg Novi - naveo je Katić.

Kako je istakao, u fokusu je bila i tema vezana za luku u Zelenici, za koju je pre više godina pokrenuta procedura dobijanja dozvole za pristajanje kruzera.

- Postoji veliko interesovanje brojnih kompanija i privrednika Boke da se omogući pristajanjje kruzera u zeleničkoj luci i verujem da će to biti omogućeno za narednu sezonu - zaključio je Katić.


Glas javnosti/ S07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR