Glas Javnosti

NIKO NEMA MANDAT DA PREGOVARA O PRIZNAVANJU bilo kog dela teritorije naše otadžbine

Politika
Autor: Glas javnosti

Društvo srpskih domaćina i Pokret srpske sabornosti formulisali su zajedničke stavove o nacionalnim pitanjima i na Dan pobede nad fašizmom predali ih najvišim državnim zvaničnicima i srpskom patrijarhu.

U dokumentu pod nazivom “Stavovi Društva srpskih domaćina i Pokreta srpske sabornosti o nacionalnim pitanjima” koje Glas javnosti prenosi u celini, navodi se sledeće:

  1. Polazeći od Povelje UN, Ustava Republike Srbije i Rezolucije SB UN broj 1244 zaključujemo da niko nema mandat da pregovara o priznavanju nezavisnosti bilo kog dela teritorije naše Otadžbine.
  2. Narodna skupština Republike Srbije je obavezna da proglasi okupaciju teritorije Autonomne pokrajine Kosova i Metohije – kako je to 4. novembra 2005. godine usvojio Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa Njegovom svetosti patrijarhom gospodinom Pavlom. Molimo patrijarha SPC gospodina Porfirija da obavesti javnost da li SPC i dalje poštuje navedeni stav Sabora SPC i patrijarha Pavla iz 2005. godine.
  3. Republika Srbija treba da zatraži sazivanje sednice Saveta bezbenosti UN i da zahteva da se sadašnji kontigenti mirovnih snaga na AP KiM zamene mirovnim snagama država koje nisu priznale separatističku tzv. Republiku Kosovo i priznaju Rezoluciju SB 1244, jer su sadašnje mirovne snage iz najvećeg broja članica NATO država dokazale da nisu sposobne ili da ne žele da zaštite bezbednost svih stanovnika i imovine građana Srbije na teritoriji AP KiM – posebno Srba i njihove imovine.
  4. S obzirom na novu platformu za pregovore o statusu AP KiM koju Republici Srbiji ultimativno nameću SAD i EU, Narodna skupština Republike Srbije je obavezna da poništi Briselski sporazum i na osnovu njega sva potpisana dokumenta i posredničku ulogu EU.
  5. U pregovorima o statusu AP KiM u sastavu Republike Srbije primenjivati dosledno stav da su principi ispred interesa, a ne obratno.
  6. Pregovarači o budućem statusu AP KiM u sastavu Republike Srbije moraju prethodno da dobiju precizno definisanu platformu za pregovore usvojenu od Narodne skupštine Republike Srbije.
  7. S obzirom da je sa teritorije AP KiM likvidirano ili proterano oko 80 odsto srpskog stanovništva, to je prema međunarodnim normativima reč o genocidu, ali pre svega Narodna skupština Republike Srbije treba da izglasa Rezoluciju o genocidu u NDH 1941-1945. koju ne izglasava već čitavu deceniju, da bi se potom upustila u rešavanje višedecenijskog problema Srba na KiM:
  8. U slučaju izglasavanja Rezolucije o Srebrenici u UN i prijema tzv. Republike Kosovo u Savet Evrope, Srbija treba da smanji nivo diplomatskih odnosa sa zemljama koje budu glasale “ZA” - na nivo konzularnih predstavništava.

U Beogradu, na Dan pobede nad fašizmom 2024. - kaže se na kraju ovog dokumenta koji su potpisali predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina prof. dr Miladin Ševarlić i predsednik Pokreta srpske sabornosti prim. prof. dr Alek Račić.

Dokument je, kako je saopšteno, predat patrijarhu SPC, predsedniku Srbije, republičkom premijeru i predsednici Skupštine Srbije.    

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR