Glas Javnosti

Počela sezona u Grčkoj: Evo kakvo je vreme i voda

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Od ponedeljka se u Grčkoj može očekivati toplije vreme

Turistička sezona u Grčkoj već je počela, a naši građani su već 16. maja došli na obale grčkih mora. Međutim, vreme im baš nije išlo naruku, ali oni koji se na grčkoj obali nađu od ponedeljka i utorka, usled viših spoljašnjih temperatura mogli bi i da uživaju u čarima mora, budući da će se temepratura mora kretati oko dvadeset stepeni.

Od ponedeljka, 20. maja temperatura vazduha na zapadu i jugu Grčke, uglavnom na Peloponezu i Kritu, biće do čak 36 stepeni Celzijusovih, dok će vlažnost takođe biti visoka. Prema predikcijama sajta Meteo, za Halkidiki je tokom sledeće nedelje predviđeno maksimalnih 29 stepeni celzijusa.


Temperatura morske vode na celom Halkidikiju još uvek nije dovoljno topla za kupanje i ne prelazi 20°C. U subotu je zabeleženo 18,8°C u Nea Kalikratiji, dok je najhladnija temperatura vode zabeležena u Uranopolisu i iznosila je 17,4°C.
Sa porastom spoljašnje temperature, polako će rasti i temperatura mora, ali se optimalni uslovi za kupanje predviđaju tradicionalno u junu. Tokom maja temperatura mora biće dvadesetak stepeni, uz blagi porast kako se bliži kraj meseca.

Kada se radi o vremenskim uslovima na Halkidikiju, temperatura će od ponedeljke u narednih nedelju dana biti u blagom porastu i kretaće se od 23 stepena celzijusa, koliko se očekuje u ponedeljak, sve do 29 stepeni koliko se prema grčkom sajtu Meteo predviđa za četvrtak.

Tokom čitave nedelje biće lepo i sunčano vreme uz povremenu prolaznu oblačnost.

Od ponedeljka vedro

U ponedeljak će širom Grčke biti uglavnom vedro uz retku oblačnost u podne i popodnevnim satima u kontinentalnim predelima, pa će na planinama padati lokalne kiše. Vidljivost će biti lokalno ograničena u jutarnjim satima u centralnim i severnim kontinentalnim područjima i moguće je stvaranje magle.

Predviđa se transport afričke prašine, koja će najveće koncentracije pokazati na zapadu i jugu. Vetar će na zapadu biti promenljivog intenziteta do 4 stepena bofora, a lokalno na jugu duvaće istočnih pravaca jačine od 5 do 6 stepeni bofora. U ostatku zemlje duvaće vetrovi severnih smerova jačine od 3 do 5, a lokalno na Egejskom moru do 6 stepeni bofora. Temperatura će biti u blagom porastu u zapadnom delu zemlje. Na severu će dostići 26 do 28, u ostatku zemlje od 30 do 32, na zapadu lokalno 33, dok će na jugu Krita dostići 34 stepena Celzijusova.

U oblasti Makedonije i Trakije se očekuje prolazna oblačnost, sa vetrom jačine od 2 do 4 bofora, dok će na istoku ta jačina iznositi oko 5 bofora. Maksimalna dnevna temperatura za celu oblast iznosiće do 29 stepeni.


Vreme na Jonskim ostrvima, Epiru, Zapadnom Peloponezu, biće vedro, dok se za podne očekuje prolazna oblačnost. Vetar će duvati jačinom od 3 do 6 bofora širom oblasti. Očekivana dnevna temperatura iznosi 18 do 32, lokalno 33 stepena Celzijusova.

Kada se radi o oblastima Istočnog Peloponeza i Evije, očekuje se vedro vreme sa prolaznim oblacima oko podneva. Duvaće vetar jačine do 5 bofora širom oblasti, dok će maksimalna spoljna temperatura iznositi oko 32 stepena celzijusa.

Na Kikladima i na Kritu se očekuje vedro vreme sa prolaznim oblacima, duvaće severni vetar jačine 4 do 5 bofora. Predviđena temperatura širom regije iznosiće od 19 do 27, dok se tokom ponedeljka na Kritu očekuje do 34 stepena Celzijusova.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR