Glas Javnosti

Obeležava se 50 godina pruge Beograd - Bar: VOZ KRENUO SA PROKOPA KA PRIJEPOLJU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Društvo nikada neće zaboraviti ono što su brigadiri uradili, istakao je Vesić.

Nekadašnji akcijaši, graditelji pruge Beograd - Bar, krenuli su jutros brigadirskim jubilarnim vozom iz glavne železničke stanice Beograd u Prokopu ka Prijepolju, obeležavajući na taj način jubilarnu 50. godišnjicu od početka gradnje ove pruge.

Obraćajući se nekadašnjim akcijašima, ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Goran Vesić je rekao da društvo nikada neće zaboraviti ono što su brigadiri uradili i naveo da se sada rekonstruiše pruga koju su oni gradili.

- Rekonstruisali smo deo od Beograda do Valjeva, a u narednih godinu dana počećemo da rekonstruišemo deo od Valjeva do Vrbnice, odnosno do granice sa Crnom Gorom - istakao je Vesić.

Predsednik urduženja ORA Beograd - Bar Velizar Popović rekao je da se ovim putem želi postići da se ne zaboravi epopeja dobrovoljnog omladinskog rada. 

- Radujemo se obnavljanju železničkog saobraćaja, izgradnji brzih pruga, kao i obnovi pruge Beograd - Bar - istakao je on.


ORA Beograd - Bar odlikovala je ministra Vesića zlatnom značkom ove akcije.
Planom obeležavanja jubileja je predviđeno da brigadire na stanici u Branešcima dočeka predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, nakon čega će biti postavljena spomen ploča u čast akcijaša sa teritorije ove opštine koji su učestvovali u izgradnji pruge.
Voz će potom nastaviti ka Prijepolju, gde će u Domu kulture biti održana Svečana akademija "Čelična magistrala srca" i izložba "Pruga snova" .

Manifestaciju organizuju Udruženje učesnika ORA Beograd - Bar, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Infrastruktura železnice Srbije, Srbija voz, Srbija kargo, Železnice Srbije ad i opštine Kosjerić, Čajetina i Prijepolje.

Pruga Beograd - Bar građena je od 1971. do 1975. godine, a u izgradnji je  učestvovala i omladina iz 13 država, organizujući Saveznu omladinsku radnu akciju "Beograd - Bar".
Tokom petogodišnjeg trajanja ove radne akcije radilo je 12.500 brigadira svrstanih u 234 brigade.

Izgradnja pruge Beograd - Bar bila je najveći građevinski poduhvat te vrste u Evropi, a prugu je svečano otvorio predsednik tadašnje SFRJ Josip Broz Tito trodnevnim putovanjem od Beograda do Bara 30. maja 1976. godine.



Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR