Glas Javnosti

RUSI NATERALI UKRAJINU - POD ZEMLJU: Mreža tajnih fabrika Kijeva

Svet
Autor: Glas javnosti

U prvim danima ruske specijalne vojne operacije uništena su ukrajinska odbrambena preduzeća, zbog čega su u Ukrajini industriju naoružanja prebacili – pod zemlju, piše španski list „Mundo“, pozivajući se na izvore.

Kako se navodi, neke vojne fabrike u potpunosti se nalaze pod zemljom, neke su kamuflirane „ogromnim dekoracijama“, dok se lokacija proizvodnih pogona strogo drži u tajnosti. Izvor lista ističe da to pitanje tajnosti posebno brine Kijev, jer su među radnicima već otkriveni simpatizeri Rusije.

Projektom o tajnosti fabrika rukovodio je ministar strateške industrije Aleksandar Kamišin, bivši direktor operatera železnica, kompanije „Ukrzaliznica“, a nalog mu je dao predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Prema pisanju lista, sada Ukrajinci u tim fabrikama proizvode municiju, sve vrste dronova, oklopne transportere „kozak“, rakete „neptun“, protivtenkovske rakete „stugna“. Obimi proizvodnje su utrostručeni od njihovog pokretanja 2023. godine, tvrdi izvor iz ukrajinske odbrambene industrije za „Mundo“.


Podsećamo, Ministarstvo odbrane Rusije redovno izveštava o napadima na vojno-industrijski kompleks Ukrajine. Konkretno, 8. maja je saopšteno da su uspešno pogođene sve mete.

Prema navodima ruskog vojnog resora, kao rezultat udara, sposobnost Ukrajine da proizvodi vojne proizvode i da ih prebacuje na kontakt liniju značajno je smanjena,

Moskva je isticala da će zapadne vojne fabrike, koje se pojave u Ukrajini, biti legitimna meta za rusku vojsku.

Glas javnosti/Mundo

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR