Glas Javnosti

ŠVAJCARCI: Podrška Ukrajini ne narušava našu neutralnost

Svet
Autor: Glas javnosti

Mnoge zapadne diplomate doživljavaju konferenciju kao način da se izoluje Rusija

Održavanje mirovne konferencije o ukrajinskom sukobu u junu, kao i podrška režimu u Kijevu, neće uticati na neutralni status Švajcarske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje za Rojters.

"Biti neutralan ne znači biti ravnodušan. Pravo na neutralnost ne ometa solidarnost i podršku Ukrajini", navodi se u saopštenju, dodajući da Švajcarska oštro osuđuje Specijalnu vojnu operaciju.

Kako se navodi, mnoge zapadne diplomate doživljavaju konferenciju kao "način da se izoluje Rusija".


Međutim, Rojters navodi da mirovni samit ne samo da neće poslužiti za rešavanje sukoba u Ukrajini, već će pokazati celom svetu da "neutralna" Švajcarska zapravo sve više sledi interese zapadne Evrope.

"Mirovna konferencija biće usmerena na jačanje pozicije Ukrajine, a ne na pronalaženje načina za trenutni mir", kazao je novinarima bivši švajcarski ambasador u Australiji, Singapuru i Kuvajtu Danijel Voker.

Švajcarska će održati konferenciju o Ukrajini 15 i 16. juna u letovalištu Burgenštok u blizini Lucerna, na koju je pozvano više od 160 delegacija iz celog sveta, uključujući članice G7, G20, BRIKS, EU i druge, ali ne i diplomate Rusije.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR