Glas Javnosti

Orašasti plodovi koji mogu da olakšaju pražnjenje creva

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Vlakna su veoma važna za redovnu defekaciju, a jedan od najboljih načina da se vlakna unose u organizam je putem hrane.

Dijetetičarke Anet Snajder i Ejmi Pendlton Kej izdvojile su jednu od najboljih vrsta orašastih plodova koja bi  mogla da obezbedi redovno pražnjenje creva i spreči zatvor.

Kao najbolju vrstu orašastih plodova, dijetetičari su izdvojili bademe i otkrili tri razloga zašto ih treba uključiti u ishranu kako ne bismo imali problema sa zatvorom.


Dobar izvor magnezijuma

Magnezijum je važan mineral iz više razloga, a takođe je odličan za ublažavanje problema sa opstipacijom.

„Vlakna, magnezijum i drugi antioksidansi koji se nalaze u bademima mogu pomoći kod problema sa varenjem i obezbediti zdrav crevni mikrobiom. Zdrava crevna flora sa nizom dobrih bakterija doprinosi boljem varenju u celini, što pomaže u sprečavanju hroničnog zatvora“, ističe dijetetičarka Ejmi Pendleton Kej .

Bogati su vlaknima

Osim što sadrže magnezijum, bademi su takođe odličan izvor vlakana. Dijetetičarka Kej ističe da je „hrana bogata vlaknima važna jer povećava učestalost pražnjenja creva, što dovodi do poboljšanja kod onih koji pate od zatvora“.

Ovi orašasti plodovi sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Svaka od ovih vrsta vlakana je neophodna za normalno funkcionisanje creva, a samim tim i za redovno pražnjenje.


Sadrže visok udeo zdravih masti

Ishrana zdravih masti takođe može pomoći dobrom varenju, slažu se dijetetičari. Snajder objašnjava da „masti u ishrani mogu pomoći u oslobađanju od zatvora tako što povećavaju snagu mišićnih kontrakcija koje istiskuju fekalnu materiju i stimulišu debelo crevo da započne pražnjenje creva“.

Zdrave masti u kombinaciji sa vlaknima pomažu u održavanju zaštitnih crevnih bakterija.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR