Glas Javnosti

Vredi li se toliko truditi? Radi 2 posla, spava 3 sata sve zbog jednog cilja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Milenijalka koja radi na dva posla sa punim radnim vremenom ponekad dobije samo 3 sata sna – ali je na pola puta do uštede od 100.000 dolara.

Mici Lacerna (28) ima misiju. Ona je kreator sadržaja sa pola radnog vremena u blizini San Franciska, želi da uštedi 100.000 dolara da bi uložila u učešće za kupovinu kuće.

Da bi to uradila, ona radi dva posla sa punim radnim vremenom: jedan kao barista gde zarađuje 27,94 dolara na sat, a drugi kao noćni radnik u stambenoj zgradi gde izarađuje 22 dolara na sat.

Lacerna je rekla za Biznis insajder da je počela da radi na više poslova nakon što je 2018. emigrirala u SAD sa Filipina. Međutim, tek 2021. je imala dva posla po 40 sati nedeljno.

Lacerna je jedan od mnogih ljudi u SAD koji dobrovoljno rade više od jednog posla. Biro za statistiku rada izvestio je da je oko 8,4 miliona Amerikanaca, ili otprilike 5,2% američke radne snage, radilo na više poslova u aprilu – iako ta brojka uključuje i ljude koji imaju nekoliko poslova sa skraćenim radnim vremenom, prenosi Blic.


Njihovi razlozi se razlikuju, ali uključuju štednju novca za penziju, odmor iz snova ili određene lekove.

Za razliku od Lacerne, mnogi rade na daljinu u IT ili drugim delovima tehnološke industrije. Kompanije imaju različite politike o zaposlenima koji rade na više poslova — neki to dozvoljavaju, dok drugi ne, što znači da svako ko to odluči tajno može rizikovati da bude otpušten.

Rad na dva posla nije lak podvig, ali Lacerna je rekla da je „više od pola puta“ da postigne cilj od 100.000 dolara i da je „već uštedela 52.000 dolara“.

Rad preko 80 sati nedeljno

Lacernina strategija je jednostavna.

– Sve štedim od svog najbolje plaćenog posla i živim od jedne plate za svoju potrošnju – rekla je ona.

Njen raspored se, međutim, iscrpljuje.

Od 7 do 16:15, Lacerna je na nogama i radi kao barista u tehnološkoj kompaniji.

Kasnije, od oko 22 do 6:50 ujutru, Lacerna se javlja za svoju ulogu „specijalista za odnose sa stanovnicima“ na recepciji stambene zgrade.

Lacerna redovno objavljuje delove iz svog života na TikTok-u. U martu je podelila video sa najzanimljivijim detaljima jednog tipičnog dana kao odgovor na korisnika koji ju je optužio da lažira svoj raspored. Taj post je postao viralan, privlačeći više od 25,8 miliona pregleda.

Dok se potrebe za spavanjem razlikuju od osobe do osobe, stručnjaci preporučuju odraslima da spavaju između sedam i devet sati svake noći. Sve manje može dovesti do blagih do ozbiljnih zdravstvenih posledic.a Lacerna je rekla da ponekad spava samo dva ili tri sata u danima kada radi na oba posla.

Ona ima slobodne utorak i sredu uveče od posla na recepciji, a subote i nedelje ujutru slobodne od kafića, tih dana može da spava između šest i osam sati.

– Dremam tokom 15-ominutne pauze i 30-ominutne pauze na oba posla“, dodala je u e-poruci Rad na dva posla omogućava joj da uštedi novac

– Agresivno štedim ove godine – rekao je Lacerna.

– Nisam potrošila ništa na novu odeću, nove cipele, nove torbe, pa čak ni na novu negu kože.

Rekla je da se nada da će smanjiti svoju potrošnju na aplikacije za vožnju i dostavu hrane ove godine, Lacerna je rekla da zna da njen raspored „nije uvek moguć za sve“. Ali za one koji su inspirisani njenom radnom etikom i strategijom štednje, njen najbolji savet je jednostavno „živeti ispod” svojih sredstava.

Lacerna ne planira da zauvek zadrži dva posla sa punim radnim vremenom.

Kada postigne svoj cilj da uštedi 100.000 dolara, planira da napusti jedan od svojih trenutnih poslova i studira medicinsko kodiranje.

Glas javnosti B010S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR