Glas Javnosti

Šok i za najbogatije: Evo koliko košta zamena kočnica za Mercedesov superauto

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Unikatni Mercedesov model prošlog leta je napunio dve decenije od početka proizvodnje i još uvek je jedan od najpoželjnijih superauta današnjice.

SLR je vrhunac inženjeringa koji je Mercedes zajednički razvio s McLarenom, pa je njegovo održavanje glavobolja i za najbogatijeg vlasnika.

Svako ko kupi superautomobil zna šta ga čeka, odnosno trebalo bi da zna. Čak i najbogatiji vlasnici to saznaju onog dana kada njihovi ljubimci moraju proći održavanje i inspekciju u ovlašćenim servisima.

Ekskluzivni Mercedes SLR McLaren, koji je prošlog leta napunio dve decenije od početka proizvodnje, savršen je primer šta znači pokazivati se pred komšijama i poznanicima.

Dvosed, koji je Mercedes razvio s McLarenom, a kojih je proizvedeno svega 2.157 primeraka i koji je tada koštao vrtoglavih 300.000 evra, pravi je problem i za najsolventnije vlasnike. Naime, servis kočnica može dostići skoro polovinu vrednosti ovog skupocenog modela koliko je koštao između 2003. i 2009. godine.

U ponudi za zamenu kočionih diskova i pločica za SLR iz 2005. godine, koji je službeni zastupnik u SAD poslao klijentu, za takav servis se traži nešto više od 120.000 dolara.


Diskovi koštaju kao suvo zlato, naravno uključujući i dodatne troškove dostave iz Nemačke, budući da ih američki serviser nema na skladištu rezervnih delova. Valja uzeti u obzir da se automobil ne proizvodi već petnaestak godina i da nije nimalo uobičajen, pa je razumljivo da nemaju te delove na stanju.

Iako se Mercedes SLR McLaren smatra pravim draguljem, čija vrednost konstantno raste, on može biti i loša investicija za neke koji nisu svesni cene posedovanja, jer njegovo održavanje izlazi iz okvira razumljivog. Promena kočionih komponenti, čiji diskovi su, usput rečeno, karbonsko-keramički, više je nego dovoljan razlog da takvi vlasnici što brže odustanu od vlasništva.

Cene ovih modela su zaista ogromne, a kreću se i do milionskih cifri. Uglavnom za Majbah traže nekoliko stotina evra, ali jedan prodavac traži za svoj primerak čak 2,4 miliona evra. Iako je njegov ljubimac star čak 17 godina, u specifikaciji navodi da je prešao tek nešto manje od 16.000 kilometara, dakle manje od 1.000 km godišnje.

Glas javnosti /B09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR