Glas Javnosti

EKSPLOZIVNE SU: Baterije sve češće izazivaju požare

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Porast broja prenosivih električnih predmeta sa litijum-jonskim baterijama povećava rizik od požara.

Odbačene baterije iz elektronskih i električnih uređaja sve su češći uzrok požara, nanose štetu i zagađuju vazduh, upozorili su britanski vatrogasci i aktivisti za zaštitu životne sredine u najnovijem istraživanju.

Požari u kamionima za prikupljanje otpada i na deponijama povećali su se za više od 70 procenata nakon 2022. godine i procenjuje se da će ih 2023. biti 1.200, pokazuje studija „Materijal Fokusa“, koja vodi kampanju „Recycle Your Electricals“ u Velikoj Britaniji.


Porast broja prenosivih električnih predmeta sa litijum-jonskim baterijama povećava rizik od požara, a studija pokazuje da je prošle godine odbačeno 1,6 milijardi baterija, uključujući 1,1 milijardu litijum-jonskih baterija.

Litijum-jonske baterije se koriste u većini prenosivih elektronskih uređaja, uključujući laptopove, mobilne telefone, tablete, slušalice i e-cigarete, a ako se ne recikliraju i odlože, mogu se zgnječiti ili oštetiti, izazivajući požar.

I aktivisti i udruženje vatrogasaca upozoravaju da požari izazvani litijum-jonskim baterijama mogu biti posebno opasni po javno zdravlje, radnike na deponijama i vatrogasce zbog opasnosti od izlaganja hemikalijama i ponovnog paljenja.

Požari koji uključuju otpad oduvek su bili izazov, ali litijum-jonske baterije su novi i ogroman problem jer donose nepoznate i nepredvidive rizike, rekao je Mark Endrjuz, šef odeljenja za otpad i reciklažu požara u Nacionalnom savetu vatrogasnih šefova Ujedinjenog Kraljevstva.


„Ovakvi požari mogu biti eksplozivni i brzo se šire, uz rizik od ponovnog paljenja, a toksični gasovi predstavljaju opasnost za vatrogasce“, objasnio je Endrjuz, dodajući da ograničeni resursi vatrogasne službe otežavaju njihovu potpunu kontrolu i gašenje, stvarajući novu rizik za zajednicu.

Izvršni direktor kampanje „Recycle Your Electricals“ Skot Batler pozvao je javnost da razmotri posledice nepravilnog odlaganja električne energije i baterija.

„Sve više proizvoda sadrži litijum-jonske baterije i sve više požara izazivaju one. Ključno je da zaustavimo ove požare i ograničimo njihovu ulogu u zagađenju vazduha u našim zajednicama i smanjimo opasnost koju predstavljaju za vatrogasce i službenike u sektoru za odlaganje otpada“, upozorio je Batler.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR