Glas Javnosti

TUŽBA ZA PAPU?

Svet
Autor: Glas javnosti

Reč je o 49 zaposlenih koji se žale na loše uslove rade, a njihov advokat kaže da se od onih koji su zbog pandemije kovida 19 i zatvaranja bili neaktivni, sada traži da vrate plate koje su primili u tom periodu

Četrdeset devet zaposlenih u Vatikanskim muzejima pokrenulo je radni spor bez presedana zbog, kako kažu, nepravednih i loših uslova rada, što bi moglo dovesti do tužbe protiv administracije pape Franciska, prenosi Rojters.

Zaposleni, uglavnom muzejski radnici, poslali su peticiju vatikanskom Governatoratou, telu koje upravlja državom Vatikanom, u kojoj se žale na "uslove rada koji podrivaju dostojanstvo i zdravlje svakog radnika", rekla je advokat Laura Sgro, koja zastupa radnike.

Žalbe se odnose na dodatne radne sate plaćene po nižim stopama i nedovoljno zdravstvene i bezbednosne potpore, rekla je Sgro.


"Zaposleni su se na ovaj potez odlučili tek nakon što su svi njihovi zahtevi godinama ostali bez odgovora", rekla je ona.

Sindikati nisu dozvoljeni u Vatikanu.

Portparol vatikanskih muzeja odbio je da komentariše.

Sgro je dodala da se, zbog nepostojanja propisa za odsustvo u vatikanskom radnom zakonodavstvu, od radnika koji su bili neaktivni tokom pandemije kovida 19 zbog zatvaranja Vatikanskih muzeja sada traži da vrate plate isplaćene tokom tog perioda.

"Ovim potezom želimo da budemo konstruktivni, nadamo se da će ovo biti pravi povod za opšte preispitivanje vatikanskih pravila o radu", rekla je Sgro.

Vest o sporu prvobitno je objavila "Korijere dela sera".

Svih 49 zaposlenih, od ukupno 700 onih koji rade u muzejima, državljani su Italije i u Vatikanu su zaposleni dugi niz godina.

Jedan od najposećenijih muzeja na svetu, zajedno sa pariskim Luvrom i londonskim Britanskim muzejom, Vatikanski muzeji imaju neprocenjivu umetničku kolekciju, a uključuju i čuvenu Mikelanđelovu Sikstinsku kapelu.

Peticija predstavlja prvi formalni korak u obaveznom procesu mirnog rešavanja spora prema vatikanskom zakonu.

Ako ovaj postupak ne uspe, slučaj se onda može izneti pred Vatikanski sud.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR