Glas Javnosti

Protesti protiv Pašinjana u Jerevanu

Svet
Autor: Glas javnosti

Studenti glavnog državnog univerziteta pridružili su se demonstrantima, koji su nezadovoljni zbog toga što je vlada na čelu sa Pašinjanom sklopila sporazum sa Azerbejdžanom koji nalaže da će niz pograničnih sela biti predato Bakuu.

U glavnom gradu Jermenije, Jerevanu, u toku su protesti protiv trenutnog režima, a demonstranti, nezadovoljni kako teče demarkacija granica sa Azerbejdžanom, zahtevaju ostavku premijera Nikola Pašinjana, javljaju ruski mediji.

"RIA Novosti" pišu da se okupilo oko 300 ljudi, dok TASS prenosi da je na ulicu izašlo nekoliko hiljada aktivista koji su se uputili ka zgradama univerziteta kako bi podigli studente na borbu protiv režima.


Predstavnik studentskog saveta Jerevanskog državnog univerziteta Hačik Abadžjan rekao je da su predavanja na glavnom univerzitetu zemlje obustavljena i da su studenti objavili protesti odlučili da se pridruže demonstrantima. 

Na čelu protesta je namesnik Tavuške eparhije Jermenske apostolske crkve arhiepiskop Bagrat Galstanjan, koji je na jučerašnjim protestima koji su okupili više hiljada ljudi izjavio da će raditi na smeni premijera Pašinjana putem impičmenta.

Demonstranti su, podsetimo, nezadovoljni procesom demarkacije granice sa Azerbejdžanom. U aprilu ove godine Jerevan i Baku su saopštili da su specijalne komisije ove dve zemlje odredile kuda će tačno prolaziti granica između dve države. Cilj je da se granice dve zemlje dovedu u one okvire koji su postojali u trenutku raspada SSSR-a. 

I dok premijer Jermenije Nikol Pašinjan tvrdi da je dogovor o demarkaciji uspeh, deo javnosti u Jermeniji protivi se tome.


Ubrzo nakon što je bilo saopšteno da je dogovor o granicama postignut, počele su demonstracije, a aktivisti su blokirali puteve koji vode u Iran i Gruziju, zahtevajući da se proces demarkacije i predaje Azerbejdžanu pograničnih teritorija zaustavi. U pitanju su sela u blizini Tavuške oblasti. 

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR