Glas Javnosti

SRBIN ČUVA RUSKU ISTORIJU

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Za delo koja simbolizuje pobedu nacionalni simbol "glumio" - crveni stolnjak

Crvena zastava iznad Rajhstaga, jedna od ikoničnih fotografija koje su obeležile 20. vek, crno-bela uprkos naslovu, delo je sovjetskog autora Jevgenija Haldeja, čoveka rođenog u revolucionarno a preminulog u postsovjetsko doba, na izmaku minulog stoleća.

Stoleća koje je proizvelo ogromna stradanja, a koja je Haldej neumorno beležio stekavši status "ruskog Kape". Svakako u legendu nije ušao samo, ali u velikoj meri jeste upravo zbog "istorijskog" prizora zabeleženog - ne tog pobedničkog 9. maja, niti 30. aprila 1945. kada se sa nemačke skupštine zavijorila prava crvena sovjetska zastava, skinuta (zauvek prećutanim) potezom nemačkog snajperiste - već 2. maja te godine. Tog je dana, naime, Haldej poveo nekolicinu vojnika na krov zdanja koje je u tom trenutku važilo za izvorište zla, i učinio da se nad razrušenim Berlinom zavijori zastava, koju je snalažljivi fotograf sašio od crvenog stolnjaka. Ni za šta se od pomenutog, ipak, predugo nije smelo znati, pa se nije ni znalo - ni za sudbinu originalne zastave čije pobadanje nikada nije zabeležio niko (uostalom, dešavalo se noću), ni da je za fotografiju koja simbolizuje konačnu pobedu nacionalni simbol "glumio" jedan crveni stolnjak...


Isto tako, sve do kraha SSSR nije se govorilo ni o imenu tvorca same fotografije. Ostala je, zbog mnogo čega, ta pobednička slika obavljena velom misterije, menjana je i "fotošopirana" pre fotošopa - najpre da ne bi dva sata na ruci pobednika nagovestila pljačku poraženog nemačkog življa.

Potom, i stoga što je nacionalna pripadnost vojnika koji su se zatekli i pozivali na krovu Rajhstaga, pa i autora - Jevrejina, bila upitna...

Naš fotograf Vlastimir Šone Nešić, koji je u Rusiji radio gotovo četvrt veka za giganta kao što je GAMA, godinama slikajući samu vrhušku, političku ali i službama pripadajuću, sprijateljio se tokom svog boravka u Moskvi sa Haldejem, kojem je prethodno najzad priznato, ili "vraćeno" autorstvo nad fotografijom sa Rajhstaga.


IZVOR: Ustupljena fotografija / Vlastimir Šone Nešić pokazuje svoje fotografije

- U njegovom malom stanu, slikao sam Haldeja sa tom njegovom čuvenom fotografijom, a od njega sam slušao priče o njihovom nastanku, jer bilo ih je više, a neke od njih su ga lako mogle odvesti i u zatvor - navodi Nešić, koji je i sam u dugoj karijeri doživeo pregršt opasnih situacija.

I sam je Nešić, katkad, morao godinama da ćuti o svojim poduhvatima, vezanim uz ratove ali neke modernije - poput onog kada je nekoliko ruskih prijatelja slikao u unutrašnjosti S-300, u srpskim uniformama, "proturajući" tako informaciju o oružju u rukama naše vojske Amerikancima (koji, kako kaže, danas uče u školama slične "ratne prevare"), odvraćajući ih tako od bombardovanja I dajući našoj vojsci vreme da se pregrupiše. 


Večernje Novosti hvale kolumnistu Glasa Javnosti što je valjan razlog da i mi pohvalimo Večernje Novosti.

Srbi, Rusi, i sav preostali čestiti svet ovih dana javlja da se sećaju na podvig armije SSSR-a. Malo je naroda i zemalja koji se odupiru zaboravu na stradanje slovenskih naroda učinjenih združenom agresijom nemačkih nacista i pronemačkih nacista ujedinjene Evrope.

Francuzi, Belgijanci, Španci, Italijani, Skandinavci, Česi i Rumuni i, naravno, Hrvati i Bugari, nisu štedeli barut i noževe da pobiju i zakolju Srbe i Ruse. Dodajmo i da su takozvani Ukrajinci pobili milione Rusa i Jevreja uz hvalospev Hitlera i Ante Pavelića.

Na kraju velikog rata su se Srbi i Rusi malo poradovali dizanjem crvene zastave na velikoj zgradi u Berlinu. Čini se, da je radovanje kratko trajalo. Isti dušmani i danas dušmanuju istom snagom. Opet bi isto da rade, ali malo morgen.

Legendarna fotografija ih vraća u realnost. Bilo jednom, biće i još jednom. Stradanje Srba i Rusa neće biti i to samo zato što na zapadu Evrope žive kukavice koje ratuju protiv malih naroda i protiv Rusa koji vrlo talentovano zaboravljaju zverstva Napoleona, Lenjinovih boljševika i brkatog Hitlera. Od zaborava ih štiti fotografija Srbina Vlastimira. Hvala fotografu Haldeju, hvala srpskim novinama i portalu Glasa Javnosti.


Portal Glasa Javnosti prenosti tekst objavljen u listu Večernje Novosti posvećen danu pobede i dizanju zastave na krov razrušenog Berlina.

Hvala dobrim ljudima koi nisu zaboravili istoriju i ne dive se "Hari Poteru" i „Zvezdama granda“.

Šone Ninin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR