Glas Javnosti

Zabrinjavajući trend na TikToku! Kupuju majčino mleko na crnom tržištu iz suludog razloga! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Video je izazvao žestoke reakcije, jer je većina korisnika ostala zgrožena idejom da se majčino mleko koristi na ovaj način

Na društvenoj mreži TikTok nedavno se pojavio snimak koji je izazvao kontroverzu i zabrinutost među korisnicima. Fitnes influenser je podelio svoj neobičan način ishrane - kupovinu majčinog mleka na crnom tržištu i njegovo konzumiranje kao proteinskog izvora u svakodnevnoj ishrani.


Video je izazvao žestoke reakcije, jer je većina korisnika ostala zgrožena idejom da se majčino mleko koristi na ovaj način. Majčino mleko je, kao što je opšte poznato, namenjeno isključivo za ishranu beba i mala deca, zbog svojih hranljivih sastojaka i važnosti za njihov rast i razvoj.

Osim moralnih pitanja koja se postavljaju u vezi sa ovakvom praksom, postoji i zabrinutost da bi ovaj bizaran slučaj mogao postati trend među drugim korisnicima, što bi moglo dovesti do ozbiljnih posledica po zdravlje i sigurnost.

Važno je istaći da konzumiranje majčinog mleka namenjenog za bebe može predstavljati zdravstveni rizik zbog mogućnosti prenosa bolesti ili drugih štetnih supstanci koje se mogu naći u mleku. Takođe, ova praksa može imati negativne posledice po dobrobit i zdravlje dece koja bi trebalo da konzumiraju to mleko.

- Ukus majčinog mleka je kao ono mleko koje ostane na dnu činije kada pojedete svoje pahuljice. Veoma slatko i pitko - objasnio je influenser, a potom uzeo veliki gutljaj mleka. 

 

Nakon što je video influensera postao viralan zbog navedenih tvrdnji, doktor Karan Raž se oglasio i objasnio zašto majčino mleko nije pogodno za konzumaciju kod odraslih.

- Ako planirate da pijete mleko za bebe kao odrasla osoba, morate znati nekoliko stvari.
Za početak, majčino mleko sadrži manje proteina nego kravlje mleko — majčino sadrži 1,1 odsto, dok kravlje ima 3,2 odsto na istu količinu. Ukoliko planirate da ga pijete zbog mišićne mase, iako majčinsko mleko sadrži hormone za rast — koje pogoduju bebama i njihovom pravilnom razvoju — postoji nula istraživanja da podrže teoriju da pomažu pri treniranju i razvoju mišićne mase kod odraslih - objasnio je dr Karan.

Kako je dalje objasnio, majčino mleko sadrži više laktoze koja pomaže razvoju i održavanju digestivnog trakta kod beba, ali su sve pogodnosti ovog mleka tu zbog naših najmlađih.

- Bebino mleko daje placebo efekat kod odraslih i konzumacijom ovog mleka od nepoznatog izvora i bez provere izlažete sebe većem riziku patogena i infekcija - završava doktor.

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR