Glas Javnosti

Kirije rastu, a cene kvadrata padaju

Svet
Autor: Glas javnosti

Stanarine u Nemačkoj rastu zbog manjka stambenog prostora u uslovima visokih troškova gradnje i kredita koji su zakočili građevinski sektor i potražnju, spustivši cene kvadrata, pokazuje izveštaj udruženja banaka.

U prvom tromesečju stambene nekretnine u Nemačkoj bile su 4,3 odsto jeftinije nego u istom periodu prošle godine, objavilo je u udruženje nemačkih banaka Pfandbrief (vdp).

Istovremeno, cene najma novih stanova porasle su za 5,6 odsto. Trend rasta najamnina neće popustiti u skorije vreme, procenjuju u udruženju.

„Tržište najma stanova je pod ogromnim pritiskom. Potražnja uveliko nadmašuje ponudu“, rekao je izvršni direktor vdp Jens Tolckmitt.


Troškovi gradnje značajno su porasli prethodnih godina zbog viših kamatnih stopa na kredite i znatno većih troškova rada i cena građevinskog materijala.

U takvim uslovima broj građevinskih dozvola je pao i potražnja je oslabila, što je rezultiralo nižim cenama stambenog prostora, navodi udruženje i dodaje da su najviše pale cene nekretnina u Minhenu, za 5,3 odsto. 

Pad građevinskih aktivnosti istodobno produbljuje nestašicu stanova, podižući dalji rast kirija, što bi se moglo nastaviti još neko vreme.

Udruženje procenjuje da bi cene stambenih nekretnina u dogledno vreme trebalo da se stabilizuju, za razliku od onih komercijalnih nekretnina, poput poslovnih zgrada i trgovačkih centara.

Cene su u tom segmentu pale gotovo 10 odsto na godišnjem nivou i još se ne nazire „dno“, kaže čelnik udruženja.

Procene se zasnivaju na poslovnim podacima više od 700 banaka aktivnih u finansiranju nekretnina, a ne na ponudama kupovine i najma koji služe kao osnov statističkom zavodu, napominju u vdp.

Glas javnosti /B09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR