Glas Javnosti

Pacijent (21) primljen u bolnicu sa pritiskom 210/120 !!! Povećanje srčanih i moždanih udara zbog vremena

Društvo
Autor: Glas javnosti

Opšte je poznato da nagle promene vremena loše utiču na naše zdravlje,posebno hroničnih bolesnika.

 Interventni kardiolog dr. Dalibor Dragišić iz KBC "Dragiša Mišović" kaže da nagla promena vremena utiče na krvne sudove i da se usled toga neretko dešavaju tromboze i hipertenzivne.

Najmlađi pacijent koji je ostao na lečenju je mladić od 21-e godine sa pritiskom od 210/120 dok je devojka od 22-e godine doživela srčani udar.

Tako visoke vrednosti pritiska se nazivaju hipertenzivnom reakcijom i u slučaju ovog momka je zanimljivo što on ima samo tako malo godina jer su ta stanja karakteristična za starije osobe kao i to da ovakva stanja zahtevaju hitno bolničko zbrinjavanje,kaže dr.Dragišić.

U ovom periodu i nije toliko problematično dok je zimi drugačija situacija pogotovo ako je u stanu 25 stepeni a napolju -10 gde dolazi do grčenja krvnih sudova dok se leti krvni sudovi šire usled visokih temperatura,kaže interventi kardiolog.

Doktor kaže i da se ljudi "naviknu" da žive sa pritiskom 150,160 sa 90,100 međutim to je bolest koja ne boli dugo godina ali kad zaboli često može biti kasno.On dodaje i da ke jako bitno voditi računa o vrednostima pritiska kao i o masnoćama u krvi ili prisustvu šećerne bolesti jer su to glavni faktori rizika za srčani i moždani udar,upozorava dr.Dragišić.

Glas javnosti /B06S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR