Glas Javnosti

ŠMIT POKAZAO PRAVO LICE: Poziva Zapad da izvrši vojnu intervenciju u Bosni

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Intervju Kristijana Šmira za "Glas Amerike" su preneli svi bosanskohercegovački mediji, ali je originalni tekst sa njihovog sajta volšebno nestao, valjda u momentu kada su shvatili da se u tekstu poziva na agresiju na suverenu državu.

Komentarišući svoj izveštaj Savetu bezbednosti UN, Kristijan Šmit kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju, jer ne postoji adekvatna odluka SB UN o njegovom imenovanju, poručio je da u cilju vršenja pritisaka na Srbe može da koristi "batinu", a da "međunarodna zajednica mora da bude spremna da deluje".

"Evropska unija je navikla da svoje argumente promoviše šargarepom, a ne batinom. Moj položaj mi daje mnogo batina, a malo šargarepa. Vidim da korišćenje batine daje rezultate, posebno u vršenju pritiska na Dodika", rekao nelegitimni Šmit u intervjuu za "Glas Amerike".

Podvukao je i da "Dodik ne poštuje Dejton, ali da pokušava da napravi paralelnu pravnu strukturu u RS koja bi mu dala laku priliku da se otcepi".

Šmit se tu, međutim, nije zaustavio, već je istakao da je "batina" "način da se izborimo sa takvim ponašanjem i da ga stabilizujemo".

"To sam rekao i na sednici Saveta bezbednosti, međunarodna zajednica mora da bude spremna da, ako vidimo pokušaj razbijanja, ne samo da se to posmatra, već i da se deluje", rekao je Šmit, indirektno tražeći vojnu intervenciju Zapada u BiH.

On je još rekao da "ne bi pokušavao da ubedi Evropsku uniju da koristi batinu".


"Ponekad je koriste. Umesto toga, predlažem da sve što imamo stavimo u alatnu kutiju, a zatim vadimo iz kutije alate u skladu sa situacijom. Dakle, ovo je poziv na blisku saradnju na nivou međunarodne zajednice", 

Intervju su ubrzo preneli svi bosanskohercegovački mediji, ali je, sa sajta "Glasa Amerike" volšebno nestao, valjda u momentu kada su shvatili da  se u tekstu poziva na agresiju na suverenu državu.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR