Glas Javnosti

Crkva i vernici danas obeležavaju prenos moštiju Svetog Aleksandra Nevskog! Ako vam je bolestan neko blizak, valja uraditi ovo

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna crkva i verinici danas, 12. septembra slave Prenos moštiju Svetog Aleksandra Nevskog. Ovaj svetac je zaštitnik pravoslavlja i mnogi danas slave krsnu slavu.

Aleksandar Nevski, ruski knez, postao je simbol borbe za očuvanje pravoslavlja i poštovanja među pravoslavnim narodima slovenskog porekla, uključujući Srbiju.

Veruje se da molitva ovom svecu pomaže svima koji imaju bolesne ili slabije članove porodice i njihovom ozdravljenju.

Običaj je da vernici ujutru odlaze u crkvu, pale sveće i mole se ovom svetitelju u nadi da će im njegov blagoslov doneti pomoć i utehu.

Mošti Aleksandra Nevskog, otkrivene su 1380,a prenete su u Petrograd 1724. po naredbi Petra Velikog i nalaze se u lavri Svetog Aleksandra Nevskog.
Ruska crkva kanonizovala ga je zbog hrišćanskih vrlina, a tokom vremena pronele su se i priče o čudima vezanim za njegov lik.
 
Tako, na primer, u doba kneza Dimitrija Donskog, u crkvi gde je počivalo Aleksandrovo telo, jedne noći sveće su se navodno upalile same od sebe, a dva starca izašla su iz oltara i prišla njegovom grobu, govoreći: „Aleksandre, ustani i spasi praunuka svoga Dimitrija, koga silno napadaju tuđinci“.
 
Pronelo se tada da je Aleksandar ustao iz groba i pošao sa njima, a da je sve video crkvenjak i o tome izvestio crkvene vlasti. Sveštenici su netruležne mošti kneževe postavili u kivot a bolesni i nemoćni su molitvom nad njim bivali izlečeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR