Glas Javnosti

Gugl mape na putovanju mogu da pruže mnogo više od navigacije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Teško je čak i pokušati pretpostaviti koliko je aplikacija oko nas za planiranje i organizovanje putovanja ili snalaženje širom sveta.

Verovatno ne postoji segment turističke ndustrije koji nije pokriven programima koje možemo da nosimo na svom pametnom telefonu. Ali malo ih je sa tako širokim spektrom upotrebe kao što su Google maps.

Ako koristite taj Gugl proizvod na način na koji većina njegovih korisnika radi, za uputstva kako da dođete do određenog mesta, sigurno biste se mogli uveriti u njegovu efikasnost, čak i na mestima gde ne biste očekivali dobru pokrivenost.


U stvari, takva navigacija  je moguća i bez internet veze. Ali to je samo zagrebalo puni potencijal aplikacije – ovo su neki od načina da bolje iskoristite „Google maps“. A najbolja stvar je što je ova aplikacija još uvek besplatna.

Jedna od popularnijih opcija je da na destinaciji označimo lokacije koje nas zanimaju, bilo da se radi o barovima, restoranima, prirodnim lepotama, istorijskim znamenitostima…

Zapravo, moguće je napraviti posebne liste svega što želimo da uradimo i vidi na putovanju. Dovoljno je kliknuti na ‘sačuvaj’ na određenoj lokaciji i tako dodati zastavicu na mapu. Takve liste želja se mogu podeliti i sa saputnicima, pa svako dodaje ono što ga zanima i na taj način širi znanje o mogućim iskustvima.

Takođe, ako takve liste podelite sa nekim ko je već bio na nekoj destinaciji, lako se mogu dobiti preporuke, pored uobičajenih recenzija koje se mogu naći na Gugl mapama.

Osnovna namena Gugl mapa, uputstva za kretanje (peške ili nekim prvoznim sredstvom) u nepoznatom gradu (ili u nepoznatim delovima sopstvenog grada) svima je poznata. Ali to obično podrazumeva držanje aplikacije stalno otvorenom.

Opcija se zove Glanceable directions during navigation. Ako uključite ovu opciju, mala mapa sa uputstvima će biti na ekranu čak i kada je zaključana, pa čak i prilagoditi rutu ako skrenete pogrešno. Uključite opciju kroz podešavanja prikaza foldera.

Samo nešto starija opcija je Lens in Maps. Usmerite telefon ka objektu oko sebe i uz pomoć veštačke inteligencije dobićete informacije o tome šta je oko vas – restorani, barovi, stanice javnog prevoza, znamenitosti… i to tako što ćete se pojaviti na zgradama ikona sa informacijama.


Opcija još nije svuda dostupna, ali ima sve više gradova u kojima možete da je koristite, a neće proći mnogo vremena dok ne postane sasvim uobičajena. Do tada, sve informacije koje nudi su već dostupne u Mapama, samo se locirate na mapi i vidite na ekranu šta je oko vas.

Dalje, kao što možete pronaći benzinske pumpe na mapi, možete pronaći i stanice za punjenje električnih automobila. I sa svim informacijama koje su vam potrebne na takvim mestima, kao što je tip punjača, koliko ih ima i da li su kompatibilni sa vašim automobilom.

Od češćih pomagala koje nudi Gugl mape, svakako je veoma korisno što pruža informacije o radnom vremenu prodavnica i drugih mesta koja nas mogu interesovati iz raznih razloga. U stvari, odmah ispod prozora za pretragu klikom na Open now, može se izabrati mesto gde još uvek možemo da idemo u kupovinu, popijemo piće ili večeramo. Istina, ponekad takva mesta ne osvežavaju sve informacije, posebno van sezone, ali u principu je prilično pouzdana.

Kada birate restoran ili bilo koji drugi vid usluge na putovanju, recenzije na Gugl mapama su izuzetno korisne, pa bi bilo lepo da ostavite svoje utiske kako biste pomogli budućim putnicima. Ali opis ponekad nije dovoljan, a – kao što znamo – slika govori hiljadu reči. Zato je dobro da svaka tačka na mapi bude propraćena fotografijama.

I to, što je posebno korisno, ne samo one koje objavljuje vlasnik ili menadžer hotela ili restorana, već i one koje postavljaju gosti ili korisnici uz kritike.

U poslednje vreme, uz pomoć veštačke inteligencije, moguće je upisati veoma opšti pojam u pretragu i dobićemo fotografije, pa čak i video zapise takvih mesta u blizini.

Za one koji putuju sami, bezbednost je često jedna od glavnih briga. Jedno od najefikasnijih rešenja je da svojim najmilijima date do znanja gde se nalazite, posebno ako idete u avanturu u prirodi.

Ranije ste morali redovno da se javljate na telefon, ali je još pouzdanije ako držite uključenu opciju lokacije u realnom vremenu. Jednostavno je: kliknite na plavu tačku koja označava vašu lokaciju na mapi i izaberite načine da delite gde se nalazite i gde ćete biti.

Tako će oni kojima je ta informacija potrebna da bi bili mirniji znati kuda se krećete. „Neželjeni efekat“ je da će vaše fotografije, video snimci i drugi postovi biti geografski označeni.


Jedan od razloga za lakše kretanje u EU je ukidanje rominga, pa možemo da budemo onlajn kao da smo kod kuće. Ali šta ako putujete u zemlje van tog sistema, uključujući i one u našem susedstvu? Kako se kretati tamo bez trošenja bogatstva na internetu? Google Maps nudi opciju Offline Maps. Dok imate vezu (na primer Wi-Fi) birate oblast u koju želite da putujete, sačuvate je i koristite je kao da ste stalno na mreži.

Takođe možete izabrati velika područja, na primer celu zemlju. Jedini podaci koji neće biti dostupni su stanje na putevima, na primer izveštaji o saobraćaju. Ali za sve drugo navigacija je tu.

Gugl mape takođe nude različite slojeve prikaza, a najčešći su prikaz mape ili satelita. Ali klikom na slojeve ispod prozora za pretragu (ikona koja izgleda kao naslagani listovi papira) možete dobiti podatke o javnom prevozu, stanju u saobraćaju, biciklističkim stazama, nezgodama, kvalitetu vazduha…

Uz sve ove opcije, Gugl mape se stalno razvijaju, a napredak u veštačkoj inteligenciji će sigurno uskoro doneti nova otkrića.

Na primer, razvija se opcija koja će omogućiti pitanja koja svaki putnik voli da postavi o svojoj destinaciji, na primer ‘koje se aktivnosti za decu nude po kišnom danu u nekom gradu’.

Očekuje se da će biti u upotrebi krajem ove godine, a jedan od važnih izvora informacija je mreža od oko 300 miliona ‘lokalnih vodiča’, ljudi koji doprinose informacijama na mapama. Nije loše pridružiti im se.


Glas javnosti/ N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR