Glas Javnosti

Rat na internetu oko novog naziva za decu ovog uzrasta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za decu do tri godine uzrasta na Balkanu postoji bezbroj različitih izraza - odojčad, bebe, mališani, "tek prohodalo", dvogodišnjak, trogodišnjak. Međutim, zbog upliva sve većeg broja engleskih reči u svakodnevni govor, u skorije vreme se pojavila i reč "todler". Upravo ona svojim sve češćim korišćenjem napravila je "rat" na internetu.

Kako za "todler" ne postoji adekvatna srpska reč, a i kako je, smatraju jedni nepotrebno uvoditi nove reči pored naših postojećih, ljudi su na Iks mreži napravili pravu raspravu o tome ko su osobe koje koriste novokomponovanu reč ali i zašto imaju potrebu da je koriste.

"Sloši mi se kad pročitam reč todler, treba vas u aps", napisala je jedna Srpkinja na svom iks profilu "Dama s tavana".

Kako je objasnila, smatra da je bolje koristiti srpske reči poput "dvogodišnjak", "trogodišnjak" ili deca do 3. godine.


"Ako ne smeta tinejdžer zašto smeta todler?"

Međutim, svojom objavom napravila je pravi haos na mrežama gde su se stvorila dva tabora - oni koji apsolutno nikada neće koristiti reč "todler" i oni koji ne vide problem u njoj.

"Todler je precizan izraz za dete od prve do 3. godine. Malo dete je širok pojam nekom je dete malo i sa sedam godina. Ako vam ne smeta tinejdžer zašto smeta todler? Oba su američka izraza za koji mi nemamo prevod", "Dajte našu reč za dete do tri godine. Ja je ne znam", "Moraš da naučiš da zaćutiš kad nisi u pravu. Postoji masa reči u našem jeziku za koje mi nemamo adekvatan naziv a tuđice su koje smo prihvatili i tu ne postoji i ne sme postojati problem", "Šta znam, ja koristim todler već dugo, lakše mi je", glasili su komentari onih koji nisu videli problem u novom nazivu.


"Todler je ukrasno instagramsko dete"

Oni koji se ipak užasavaju ove engleske reči pisali su svoje mišljenje.

"Tehnički, srpski jezik ima mnogo preciznije izraze za taj uzrast nego engleski. Još ako bi uzeli razne lokalne izraze, tipa: jaslenac (išlo bi i na jasle), cucak (nešto bi da cucla), mlečac (prvi zubići)", "Todler nije svako dete. Todler je samo dete čija mama ima Instagram. Moji na primer nisu bili todleri nego mala deca jer nikoga sem familije, kumova i društva nije zanimalo je l pričaju, je l hodaju itd. A kad je ukrasno dete instagramsko onda je todler.", "I ja slušam, sa jezom, kako se naš srpski jezik amerikanizovao, tamo gde imamo naših izraza. Bože sačuvaj", pisali su oni.

Prema definiciji Centra za kontrolu bolesti (CDC) iz Atlante u Americi, deca između prve i treće godine života smatraju se "todlerima". To su deca koja uče da hodaju, period kada odbijaju hranu koja im se ne sviđa, bolje spavaju, uče imena za stvari. Koren reči "toddler" je glagol "toddling" koji na srpskom znači gegati se.



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR