Glas Javnosti

Ko ima najtvrđe jaje? Sve je spremno za 34. Tucanijadu u Mokrinu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za Vaskrs se na Varoškom trgu u Mokrinu očekuje, tradicionalno, dolazak više hiljada ljudi iz Srbije, regiona i sveta.

Pripreme za mokrinsku svetkovinu počinju još u decembru, a favorit za pobednički tron izabere se desetak dana pre Vaksrsa.
Mokrinčani odabiru jaja pristupaju s velikom pažnjom, posmatranjem, osluškivanjem, posebnim osećajem koji su vremenom usavršili žitelji ovog banatskog sela kod Kikinde. 

– Jaja moraju biti isključivo kokošja, tvrdo kuvana i ofarbana. To je zamisao od početka i te tradicije se držimo do danas. Ljudi su svašta probali kroz sve ove godine, pa je tako postojala i tehnologija ispod ili na ljusci, odnosno utisnu ispod ljuske pečatni vosak, ili jaje premažu autokitom, ili ga pak umoče u tečni metal, a sve se to radi da bi se ljuska ojačala i izdržala više udaraca. Zato postoje sudije, da bi sprečile bilo kakve nepravilnosti tokom prvenstva. Poslednjih 15 godina ima nas troje sudija, a druga dvojica su čak mnogo uspešniji takmičari od mene. Oni su pobeđivali, a ja nisam, bio sam tri puta drugi, pa kada sam video da to nije za mene, otišao sam u žiri – našalio se predsednik Udruženja "Belo pero" Živica Terzić.
Živica Terzić, jedan od sudija

Takmičenje se odvija u dve kategorije. U prvoj su juniori, deca do 15 godina, a drugu kategoriju čine seniori i tu mogu da učestvuju svi stariji od 15 godina.


Prijave za takmičenje u nedelju od 8 do 9.30

Takmičenje juniora počinje u 9.30 na seoskom trgu, a sat kasnije oprobaće se seniori. Finalni deo takmičenja, 16 najboljih počinje u podne, a superfinale u 12.30.



– Manifestacija okupi više od hiljadu posetilaca. To je verski praznik, ništa ne radi, svi su na odmoru, proleće je i najčešće je lepo vreme, pa na trgu bude baš mnogo sveta svih uzrasta. A poneli smo titulu svetskog, jer nam dolaze i stranci, uz ljude iz dijaspore koji za praznike posete svoj rodni dom. Tako smo prošle godine imali pobednika iz Švedske, a imali smo takmičare i iz Kine, Rusije – rekao je Terzić za "Dnevnik".
Dušan Radić iz Švedske, prošlogodišnji pobednik

Tokom celog takmičenja, učesnik koristi samo jedno jaje koje stoji kod sudija, i uzima ga onda kada dođe red na takmičenje. Po završetku runde, jaje se vraća kod sudije do sledećeg nadmetanja, kako bi se sprečile nezakonite radnje. Terzić kaže da se takmičari najviše oslanjaju na sreću u igri. Žrebom se izvlače brojevi i tako biraju protivnici. Na kraju se jaja jedu, pola učesnik, a pola sudija, da bi se dokazalo da su jaja obična i nisu umakana u razne supstance radi tvrdoće.

– Uglavnom tvrdoću proveravamo kucanjem u zube, i važno je da tonovi budu što viši, jer je tada jaje jače. Nama je važan samo vrh, jer se samo on koristi prilikom takmičenja. Tvrdoća zavisi uglavnom od ishrane koka, vitamina, krečnjaka i slično. Sve to mora biti dozirano, jer ako koke postanu predebele, prestanu da nose jaja, te je bolje i da nose što ređe, a da jaja budu što tvrđa - objašnjava Terzić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR