Glas Javnosti

Evropska komisija pokrenula postupak protiv Mete

Svet
Autor: Glas javnosti

EK je zabrinuta zbog toga što sistemi Fejsbuka i Instagrama, uključujući njihove algoritme, mogu da podstaknu bihevioralne zavisnosti kod dece

Evropska komisija (EK) pokrenula je danas zvanične postupke protiv kompanije Meta kako bi procenila da li je moguće da je ta kompanija, u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instragam, prekršila Akt o digitalnim uslugama u oblastima povezanim sa zaštitom maloletnika.

Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, EK je zabrinuta zbog toga što sistemi Fejsbuka i Instagrama, uključujući njihove algoritme, mogu da podstaknu bihevioralne zavisnosti kod dece, kao i da razviju takozvani "efekt zečje rupe", odnosno pojavu da aplikacija korisnike preplavljuje sličnim sadržajem ako pokažu interes za određenu temu. 

Uz to, EK je zabrinuta i zbog metoda osiguranja starosti i verifikacije koje je uvela Meta.


Akt o digitalnim uslugama ima za cilj da spreči nelegalne i štetne aktivnosti na internetu i širenje dezinformacija, kao i da osigura bezbednost korisnika, zaštiti osnovna prava i razvije fer i otvoreno okruženje za platforme na internetu.

- Danas pokrećemo službene postupake protiv Mete. Nismo uvereni da je učinila dovoljno da se uskladi sa obavezama iz Akta o digitalnim uslugama kako bi ublažila rizike od negativnih efekata na fizičko i mentalno zdravlje mladih Evropljana na svojim platformama Fejsbuk i Instragam - naveo je evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton. 

Breton je dodao da će se sada detaljno istražiti potencijalni efekti zavisnosti i "efekti zečije rupe" platformi, efikasnost njihovih alata za proveru starosti i nivo privatnosti koja se pruža maloletnicima u funkcionisanju sistema za preporučivanje.

U saopštenju EK objašnjava se da se postupak protiv Mete odnosi na to da li je kompanija ispunila obaveze iz Akta o digitalnim uslugama u pogledu procene i ublažavanja rizika izazvanih dizajnom onlajn interfejsa Fejsbuka i Instagrama, koji mogu da iskoriste slabosti i neiskustvo maloletnika i uzrokuju zavisno ponašanje i/ili ojačaju "efekt zečje rupe".

Takva procena je, napominje se, potrebna kako bi se suzbili mogući rizici za ostvarivanje osnovnog prava na fizičku i mentalnu dobrobit dece, kao i za poštovanje njihovih prava.


Postupak se odnosi i na usklađivanje kompanije Meta sa zahtevima iz Akta o digitalnim uslugama u pogledu mera ublažavanja za sprečavanje pristupa maloletnika neprimerenom sadržaju, posebno alatima za proveru starosti koje koristi Meta, a "koji možda nisu razumni, srazmerni i delotvorni".

Takođe, postupak se odnosi na to da li je Meta ispunila obaveze iz Akta o digitalnim uslugama da uvede odgovarajuće i srazmerne mere za osiguravanje visokog nivoa privatnosti, bezbednosti i zaštite maloletnika, posebno u pogledu podrazumevanih podešavanja privatnosti za maloletne osobe u okviru dizajna i funkcionisanja njihovih sistema preporuka.


Glas javnosti T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR