Glas Javnosti

Zašto Vaskrs ne slavimo uvek istog datuma? Dogodine je i za pravoslavce i katolike 20. aprila

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najradosniji hrišćanski praznik slavi se uvek u nedelju i to prve nedelje posle prolećne ravnodnevnice, odnosno posle punog meseca. Međutim, za utvrđivanje datuma sem predanja uključuje se i nauka.

„Prema kanonskom pravilu, Vaskrs se slavi prve nedelje posle četrnaestog dana lunarnog meseca (što odgovara punom mesecu) koji pada na 21. mart ili posle njega (to je dan prolećne ravnodnevnice). Da bi odredile tačan datum praznika, hrišćanske crkve su izabrale metod definisanja izračunatog „crkvenog“ punog meseca, umesto da odrede datum posmatranjem meseca - piše Vikipedija.

Vaskrs ove godine obeležavamo 5. maja, a sledeće godine, i pravoslavci i katolici praznovaće istod datuma - 20. aprila.
Pravoslavni Vaskrs po Julijanskom kalendaru nikad ne može pasti pre Blagovesti 7. aprila, kao ni posle Đurđevdana 6. maja, a katolički, po Gregorijanskom kalendaru uvek je između 22. marta i 25. aprila.


Kada se određuje datum praznika, uključuje se astronomija, matematika i naravno hrišćansko predanje. Na prvom saboru 325. godine u Nikeji, u vreme cara Konstantina Velikog, doneti su neki osnovni principi. Kada se određuje datum Vaskrsa, prvo mora proći prolećna ravnodnevnica 21. marta, zatim mora biti mesec uštap ili pun mesec i prva nedelja posle uštapa - pojasnio je ranije sveštenik i profesor Bogoslovskog fakulteta Radomir Popović.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR