Glas Javnosti

Kako do jeftine struje u Srbiji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene po kojima EPS AD prodaje električnu energiju krajnjim kupcima na garantovanom snabdevanju su regulisane.

Formirane su na osnovu Metodologije za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje, a saglasnost na njihovu primenu daje Agencija za energetiku Republike Srbije.

Rok dospeća računa za električnu energiju je 28. u mesecu za prethodni mesec (primer: račun za februar mesec dospeva do 28. marta tekuće godine).

Račun se, bez provizije, može uplatiti na šalteru EPS AD, navodi se na sajtu EPS.

Noćna jeftinija tarifa ne počinje u isto vreme za sve potrošače i Srbija je tu podeljena u tri zone – na Vojvodinu, Beograd i centralu Srbija.

Jedna od važnih informacija koje nisu svima poznate jeste da nema svako brojilo mogućnost korišćenja jeftinije tarife.

Od koliko sati je jeftina struja?

Ukoliko imate ovu opciju, ona u svim zonama u našoj zemlji važi i radnim danima i vikendom, odnosno sedam dana u nedelji, piše Blic.

– Oni koji žive u Vojvodini na jeftinije kilovate mogu da računaju od 23 sata do 7 ujutro i to sedam dana u nedelji, i radnim danom i vikendom.
– U Beogradu taj termin je od ponoći do 8 ujutro.
– U centralnoj Srbiji jeftiniju tarifu potrošači koriste od 22 sata do 6 ujutro.
Kako da znam kada je jeftina struja (saveti za proveru tarifnih intervala)

Dalje se navodi da domaćinstva koja imaju jednotarifna brojila ne mogu da uštede jer nemaju mogućnost korišćenja jeftinije tarife. Kod dvotarifnih imaju tu mogućnost i postoji način na kontrolnom brojilu kako mogu videti kad je struja jeftina. Na dvotarifnim brojilima se, o kojoj tarifi je reč, može saznati uvidom u položaj strelice ili brojčane oznake.


U slučaju da strelica pokazuje na gore, tada se je cena struje veća, a ako je okrenuta na dole, onda je tarifa jeftinija. Kod brojila na kojima su oznake u brojevima, jedinica označava skuplju, a dvojka jeftiniju tarifu.

Nažalost, domaćinstva koja imaju jednotarifna brojila, ne mogu da uštede jer nemaju mogućnost korišćenja jeftinije tarife. Podaci kažu da je to oko jedna trećina potrošača električne energije u Srbiji, odnosno oko milion domaćinstava.

Ipak, i ta domaćinstva mogu da uštede na računu za struju, primera radi postavljanjem štedljivih sijalica kod kojih je potrošnja struje pet puta manja od one kod običnih i led rasvete čija je potrošnja devet puta manja od takozvanih običnih sijalica.

Manju potrošnju struje građani mogu da obezbede i zamenom stolarije u svojim domovima, za šta država daje subvencije kako bi se unapredio proces energetske efikasnosti u Srbiji. Eksperti tvrde da bi unapređenje energetske efikasnosti u našoj zemlji građanima uštedelo oko 40 odsto energije.

Digitalni strujomer i jeftina struja

Trenutak početka i završetka jeftine tarife nema nikakve veze sa podešavanjem ili baždarenjem električnog brojila već se početak jeftine tarife definiše signalom koji daljinski stiže iz komandnog centra elektrodistribucije.

Ako niste sigurni u koliko tačno sati počinje jeftina tarifa kod vas postoji jednostavan način da to utvrdite.

Dvotarifnobrojilo ima dva brojčanika i registruje potrošenu struju po višoj i nižoj tarifi. Strelica na brojilu ili brojčana oznaka 1 ili 2 označava koju tarifu brojilo registruje. Ako je strelica usmerena na gore ka broju 1 znači da trošite skupu struju dok obrnuto označava jeftinu tarifu.


Kod digitalnih merača postoji oznaka T1 i T2. Ako je strelica na displeju usmerena ka oznaci T1 to znači da je trenutno aktivna skupa tarifa dok T2 označava jeftinu.

Kalkulator potrošnje

Utrošena električna energija – u računu se pojavljuje kao „aktivna energija“ i izražava u kilovat-satima (kWh). Plaća se broj utrošenih kilovat-sati tokom obračunskog perioda. Ukoliko kupac ima dvotarifno brojilo, električna energija se obračunava po višoj i nižoj tarifi. Ukoliko ima jednotarifno brojilo, električnu energiju uvek kupuje po jednoj tarifi, odnosno ceni određene zone.

Ukupan broj utrošenih kilovat-sati je, bez obzira na to da li kupac ima jednotarifno ili dvotarifno brojilo, raspoređen po zonama (zelena – do 350 kWh , plava – od 351 do 1600 kWh i crvena od 1601 kWh). Ovakav raspored zona primenjuje se za obračunski period od 30 dana, dok se u ostalim slučajevima šire ili smanjuju zone proporcionalno broju dana obračunskog perioda.

unsplash
foto: Unplash

Obračunska snaga – izražava se u kilovatima. Jedan kilovat obračunske snage plaća se 54.2580 dinara. Naknada za snagu plaća se svakog meseca. Zavisi od odobrene snage, tj. snage koju je kupac tražio, odnosno ugovorio, a elektrodistribucija odobrila kao najveću jednovremenu snagu uključenih uređaja u stanu/kući. Ona je određena i osiguračima u domaćinstvu.  

Elektrodistribucija tu snagu stavlja kupcu na raspolaganje kad god je to njemu potrebno. Jednom godišnje kupac može da zahteva od distribucije da mu se smanji odobrena snaga i da potom plati troškove ugradnje i trošak nabavke osigurača koji mu obezbeđuju tu ugovorenu snagu.

Ukoliko kupac želi veću snagu od one koja mu je odobrena, može da podnese zahtev za povećanje snage (jednom godišnje), posle čega distribucija proverava da li ima tehničkih mogućnosti za odobravanje veće snage.

Ovde možete izračunati svoju potrošnju: Kalkulator

Razlike u tarifama po gradovima

U različitim delovima Srbije različito su određeni termini za jeftinu struju, ali ono što je svima zajedničko, jeste da je noću povoljnije.

Oni koji žive u Vojvodini na jeftinije kilovate mogu da računaju od 23 sata do 7 ujutro i to sedam dana u nedelji, i radnim danom i vikendom.

U Beogradu taj termin je od ponoći do 8 ujutro. U centralnoj Srbiji jeftiniju tarifu potrošači koriste od 22 sata do 6 ujutro.

U centralnoj Srbiji jeftiniju tarifu potrošači koriste od 22 sata do 6 ujutro.

Ono što je važno jeste to da se jeftinije tarife mogu iskoristiti samo noću i u propisanim terminima za taj deo zemlje. Preko dana na jeftiniju potrošnju, pa tako ni vikendom, ne može se računati.

U uslovima ekonomske krize, koja je izazvala i energetsku, ili obrnuto, ušteda na računima za struju je veoma važna stavka za budžet. Kada se struja troši noću njena cena je čak tri do četiri puta niža od one koja je važeća u dnevnoj tarifi.

I to se posebno može videti na najvećim potrošačima, poput boljera, mašine za pranje veša i sudova. Njihovo korišćenje noću na mesečnom niovu može račun da smanji i do 2.000 dinara.

Saveti kako uštedeti struju

Na računima za struju u Srbiji se svakako može uštedeti, ali samo pod uslovom da domaćinstva električnu energiju koriste noću, kada je ona jeftinija.

Ukoliko, uz kuvanja jela koje se dugo spremaju, pranja veša i upotrebe bojlera tokom noći, želite dodatno da uštedite na računima za struju, mogu vam pomoći i sledeći saveti.

Izvadite utičnice sve što ne upotrebljavate, jer pojedini uređaji troše struju čak i kada se ne koriste. Tu spadaju: računar, televizor, aparati za kafu, punjači mobilnih telefona, mikrotalasna pećnica, lampa…

Uradite dobru izolaciju prozora kako biste povećali njihovu energetesku efikasnost.

Danju iskoristite svaki sunčani sat tako što ćete podići roletne i pomeriti zavese, jer je sunčeva svetlost besplatan i zdrav izvor toplote.

Noću spustite roletne i navucite zavese da vam se stan ne bi hladio, naročito ako nemate najbolju izolaciju.


Glas javnosti B010S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR