Glas Javnosti

KO SE SVE IZ SRPSKOG PRAVOSUĐA KRIJE IZA LEĐA SRAMNOG AMERIČKOG AMBASADORA?

Politika
Autor: Glas javnosti

Zagorka Dolovac, kao vrhovna tužiteljka Srbije, opet se našla u centru skandala koji kompromituje samu srž pravosudnog integriteta i etičkih standarda. Nedavni događaj, kada se najviši organ državnog tužilaštva jedne zemlje skrivao iza leđa ambasadora SAD i više nego jasno kazuje da u njemu vidi svog zaštitnika, ponovo otvara pitanja o uticaju stranih sila na domaći pravosudni sistem.

Sa druge strane, odnos samog ambasadora prema novinarima koji se direktno finansiraju od strane SAD i drugih zapadnih fondova, govori o njegovom autoritetu nad njima, ali i o tome da čitav ovaj događaj ne bi mogao biti viralan da upravo Kristofer Hil to nije dozvolio.


Jedan od zanimljivih aspekata karijere Zagorke Dolovac jeste način na koji je ostavljena na poziciju vrhovne tužiteljke. Njena postavka se često povezuje sa podrškom Sjedinjenih Američkih Država, što nije zanemarivo u kontekstu međunarodnog uticaja na kadrovska rešenja u zemljama u tranziciji, uključujući i Srbiju. Ovo posebno dolazi do izražaja 2010. godine kada je zapadni uticaj bio u punom jeku u srpskom pravosuđu.

Tokom prošle godine, tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović, koje su novinari neformalno nazivali “Laure u pokušaju”, takođe su se našle pod zaštitom američkog ambasadora i zapadnih novinara. Ove tužiteljke su koristile medijske spinove kako bi skrenule pažnju sa brojnih propusta i kršenja etičkih standarda i na taj način sebe predstavile kao žrtve.



Međutim, isti mediji koji su reagovali i napali Zagorku Dolovac, kada je to dozvoljeno od strane Kristofera Hila, u sličnim situacijama nisu videli problem u direktnom udaru na suverenitet tužilaštva uz podršku stranog faktora.

Osim toga, mnoge nevladine organizacije (NVO) koje su aktivne u Srbiji i koje primaju finansijsku podršku od zapadnih vlada ili fondova, igraju značajnu ulogu u oblikovanju javnog mnjenja i pritiscima na pravosudni sistem.

Društvo sudija Srbije, Udruženje tužilaca Srbije, Jukom i brojne druge NVO, danas okupljene u ProGlasu, gde takođe presedava sudija apelacionog suda Miša Majić,  čest gost američke ambasade, ne samo da su delegati ambasade SAD, nego služe i kao proksi subjekti u ratu za uticaj.

Tako da se iza Hila ne krije samo Dolovac, Paunović, Majić, Savović…samo je stvar perspektive i sa koje strane.

Glas javnosti/Vaseljenska

(Mišljenja i stavovi u ovom tekstu nisu nužno stavovi redakcije "Glasa javnosti")

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR