Glas Javnosti

ONLAJN FOLKLOR ZA POČETNIKE: Nauči kolo, ma gde bio i bez muke

Društvo
Autor: Glas javnosti

Onlajn platformu “Nauči kolo” kreirali su studenti iz Niša sa željom da šire tradiciju i folklor učine dostupnim svima.

Sa idejom da nauče folkloru sve one koji to žele, i to u svakom trenutku, gde god bili na svetu, tim studenata iz Niša osmislio je onlajn platformu Nauči kolo. Kažu da pored kurseva planiraju da obnove stare pesme i stara kola i da ih sačuvaju od zaborava.

Jedna od pet pobedničkih ideja sa akcelerator programa Launcher niškog Naučno-tehnološkog parka, jeste onlajn platfotma Nauči kolo koju su kreirali studenti Elektronskog fakulteta Nikola Blagojević, Andrej Topalov, Nada Jovanović i student Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija Jasmina Spasić.

Ceo tim u nogama ima skoro 40 godina igre i počeli smo da igramo u Domu kulture u Pirotu, a sada igramo u Akademskom folklornom ansamblu "Oro” u Nišu. Naša ideja je da folklor učinimo dostupnim svima u svakom trenutku, gde god bili na kugli zemaljskoj, od Čikaga do Sidneja. Takođe, želimo da negujemo srpsku tradiciju i da napravimo kurseve folklora za svaku oblast u kojoj je živeo srpski narod - objašnjava Nikola Blagojević.

Nikola kaže da je ideja za ovu plaftormu nastala kada ga je jedna Srpkinja koja živi u Čikagu, nakon što je videla njegov YouTube kanal, pozvala da ode u Ameriku i vodi probe folklora.

S obzirom da zbog fakulteta nisam mogao, došao sam na ideju da napravim onlajn platformu, jer mi se činilo nepravednim da neko ima pristup folkloru, a da je nekome folklor potpuno nedostupan. I ime mi se samo kazalo: Nauči kolo - ističe Nikola.

Plan je da platforma krene sa radom 1. septembra, a kurseve će držati stručnjaci koji će osim objašnjenja o kolu, edukovati i polaznike i tradiciji.

Pored kurseva, planiramo da obnovimo stare pesme iz notnih zapisa, stara kola i da ih sačuvamo od zaborava. Prvi kursevi koje ćemo uraditi do 1. septembra ove godine biće srpske igre iz Šopluka i igre iz Niša. Za igre iz Šopluka, angažovaćemo jedno veliko ime u svetu folklora, istraživača, koreografa i nekadašnjeg solistu nacionalnog ansambla "Kolo” Borivoja Stojanovića - objašnjava Nikola.

Napominje da novije tehnologije jesu nešto što negativno utiče na socijalnu interakciju između ljudi, ali da se mogu iskoristiti da spoje ljude, spoje kulture i pruže ogroman izvor sadržaja.

Kako bi stekli znanja o biznisu i najbolje definisali i iskoristili svoju ideju, ovi studenti su se prijavili za program Launcher koji je bio namenjen startapima u ranoj fazi razvoja. Ovaj akcelerator program niškog NTP-a je kroz edukativne module, mentorski rad i finansijsku podršku omogućio učesnicima da razviju inovativne ideje, izgrade održive poslovne modele i steknu ključna znanja potrebna za uspeh na tržištu.

Glas javnosti/Južne vesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR