Glas Javnosti

Italijani ne planiraju da vojno intervenišu u Ukrajini

Svet
Autor: Glas javnosti

Italija ostaje pri stavu da se njene snage neće mešati u oružani sukob u Ukrajini jer bi u slučaju dodatne eskalacije Rim izgubio mnogo, rekao je danas ministar odbrane Guido Krozeto.

On je u intervjuu za "Korijere dela sera" istakao da smatra da je trebalo pomoći Ukrajini da izbegne konflikt kroz diplomatiju i dijalog.

Naša pozicija se ne menja, uvek smo govorili da Ukrajini treba pomoći i to činimo, ali isključujemo mogućnost direktne intervencije naše vojske u sukob, rekao je Krozeto.

Objasnio je da je intervencija italijanskih snaga u međunarodne sukobe zabranjena, osim onih koje su predviđene zakonom i Ustavom, a konflikt u Ukrajini ne spada u tu kategoriju.

Oružane intervencije Italija može da sprovede samo prema međunarodnom mandatu, uključujući izvršenje rezolucija UN.


Situacija u Ukrajini ne ispunjava te kriterijume, a pokrenula bi dalje spiralno širenje sukoba koji ne bi bio od koristi pre svega samim Ukrajincima. Ukratko, uslovi za naše direktno učešće ne postoje, naglasio je Krozeto.

U slučaju da ruska armija zauzme Kijev, to bila katastrofa za sve, jer bi se time svetu poslala poruka da je invazija na suverenu zemlju prihvatljiva, ukoliko je ta zemlja slabija, rekao je ministar.

Naglasio je sve države mogu da urade nešto kako bi pomogle Ukrajini, ali da mora da se insistira na diplomatiji.

Moramo da izvršimo pritisak na UN, Putina, na Ženevu, a Vatikan takođe može da nastavi svoje posredovanje. Čak i jedan dan bez bombi je rezultat, jer onda mogu postati dva, tri ili četiri, ocenio je on.

Krozeto je istakao da Italija teži da uradi isto kada je u pitanju Izrael, rekavši da je Izrael prijateljska zemlja, ali da je Rim zauzeo oštar stav prema Tel Avivu.


Radimo otvoreno na primirju, kako više ne bi ginuli nevini. Ove velike demonstracije koje pozivaju na mir, možda bez upotrebe nasilja, koje nažalost vidimo poslednjih dana posebno na univerzitetima, su u redu. Otišao bih na demonstracije za odbranu dece Palestine da u isto vreme postoji i ona za decu Ukrajine. Za sve, ne samo za neke. Mir ne može postati ideološki klub, on mora biti ujedinjujuća vrednost, zaključio je Krozeto.

Glas javnosti T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR