Glas Javnosti

Zašto nije dobro da čuvate odeću u plastičnim kesama?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Greške u skladištenju zapravo mogu uništiti vašu odeću, pa je važno da pravilno zaštitite tkaninu u svom ormanu kako biste sprečili nastanak mrlja, buđi i još mnogo toga.

Postoji nekoliko mera predostrožnosti koje treba preduzeti da biste sačuvali odeću i nikada je ne treba dugo držati u ormanu u plastičnoj kesi u kojoj ste je doneli sa hemijskog čišćenja.

Plastika može da zadrži vlagu koja može dovesti do razvoja buđi i takođe sadrži hemikaliju koja odeći može dati žutu nijansu.


Kompanije za hemijsko čišćenje stavljaju odeću u plastičnu kesu da bi je privremeno zaštitili. Odeća u takvim kesama stoji samo dok je ne okačite u orman, jer nisu namenjene za dugotrajno skladištenje odeće.

Plastična kesa nije prozračna, što njenu unutrašnjost čini potencijalnim leglom buđi. Čak i hemijski očišćena odeća može da sadržati malo vlage iz rastvarača za čišćenje koje kompanije koriste zajedno sa procesom parenja i peglanja. Ova vlaga ne može da ispari ako je dugo zarobljena u plastici.

Kesa koju dobijete kada vraćate stvari sa hemijskog čišćenja verovatno sadrži butilirani hidroksitoluen (BHT). To je konzervans koji može da dovede do toga da odeća požuti nakon što dođe u kontakt sa zagađivačima vazduha ili vlagom.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR