Glas Javnosti

JAČAJU PRITISCI DA SE ZATAŠKA "JOVANJICA": Gašićevi ljudi prete članovima Komisije!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Pritisci su se intenzivirali poslednjih dana i to u formi otvorenih pretnji članovima Komisije Vlade Srbije, o čemu se brujalo i na društvenim mrežama.

Komisija Vlade Srbije, koja postupa kao drugostepeni organ u razmatranju žalbi na smenu načelnika Četvrtog odeljenja beogradske policije Slobodana Milenkovića, kao i šefa operative Dušana Mitića koji su razotkrili najveću narko-aferu u državi zvanu „Jovanjica“, već danima trpi direktne pritiske kako bi odbacila sve prigovore policajaca i potvrdila nezakonitu odluku o njihovom premeštaju. 

Kako za „Novu“ otkriva dobro obavešten izvor, pritisci su se intenzivirali poslednjih dana i to u formi otvorenih pretnji članovima Komisije, o čemu se brujalo i na društvenim mrežama. 

„Pomenuta komisija nalazi se u istoj zgradi gde i sedište MUP, tačnije u zgradi SIV-a, samo u drugom krilu. Članove komisije danima posećuju osobe, za koje je evidentno da su izaslanici ministra policije Bratislava Gašića. Oni na sve načine pokušavaju da izdejstvuju da Komisija odbije žalbe Milenkovića i Mitića, kako bi se slučaj njihove smene, koja je protivzakonita na svim osonovama i nivoima, preselio u Upravni sud, a koji bi potom, mesecima odlučivao o njihovoj tužbi i držao ih podalje od Odeljenja za droge“, kaže naš sagovornik i napominje: 

„Nema sumnje da će Upravni sud doneti odluku u korist inspektora jer je zakon na njihovoj strani, što je potvrdila praksa u drugim ovakvim slučajevima, a koji su na kraju u vidu odšteta i naknada za nezakonito postupanje ispostavljeni na račun građanima Srbije“. 

Napominje da je i ovaj put, za ove neleglane radnje, iskorišćeno odsustvo kako ministra policije koji je bio na „turneji“ po Srbiji, tako i predsednika države koji se nalazi na Skupštini UN u Njujorku. 

„Po isprobanoj metodi, za represiju i iznuđivanje nezakonitih odluka, koristi se odsustvo glavnih inicijatora celog slučaja, a sve u cilju obezbeđivanja svojevrsnog alibija. Svima u MUP, ali i Vladi je jasno da su osobe koje presreću članove Komisije izaslanici Gašića koji su dobili zadatak da celu stvar, završe u njihovom odsustvu“, kaže naš sagovornik i napominje: 

„Smenu inspektora mogao je da predloži samo direktor policije, kog Srbija nema skoro dve godine. Umesto njega, ovde je to uradio šef kabineta ministra Dejan Bojović, najzaslužniji za smenu i blaćenje časnog insepktora Dejana Jovića, koji je je nakon višegodišnjeg progona, lažnih optužbi od strane iste garniture, izgubio najbitniju bitku – za sopstveni život“.

O nedavno unapređenom šefu kabineta ministra policije Dejanu Bojoviću, „Nova“ je više puta pisala, upravo zbog montiranog progona inspektora Jovića, a protiv njega je, pre nekoliko meseci, Novi policijski sindikalni savez, podneo krivičnu prijavu. 

Zanimljivo je da je Bojović, još u vreme ministrovanja Nebojše Stefanovića bio označen kao kadar bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, za koju se direktno vezuje iniciranje progona inspektora Jovića, i to zbog slučaja „ubistva na šinama“. Istraga koju jr vodio Jović, rezultirala je hapšenjem Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali su nakon misterioznog nestanka krucijanih dokaza, obojica oslobođeni krivice.. 

Doprinos Hrkalovićeve blaćenju inspektora koji su razotkrili „Jovanjicu“ takođe je impozantan, zbog čega se postavlja pitanje da li su inspektori Mileković i Mitić, po identičnom receptu, unapred osuđeni na sudbinu koja je zadesila njihovog časnog kolegu. 

Podsetimo, da je smena inspektora Milenkovića i Mitića nezakonita potvrdio je ranije za NIN i njihov zastupnik, advokat Zdenko Tomanović. On je takođe ponovio da je po zakonu, smenu inspektora mogao da predloži samo direktor policije kog Srbija nema. 


„Rešenje o smeni je doneto uz primenu Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u MUP-u, koji ni na jedan od zakonom i Ustavom predviđenih načina nije javno objavljen. Objavljivanje Pravilnika kao podzakonskog akta u službenim glasilima je preduslov za njihovo stupanje na snagu. Nezakonito bi bilo i sakrivanje iza eventualne Odluke o tajnosti Pravilnika jer čak i da Odluka o tajnosti postoji, takva Odluka bi bila protivzakonita. Pravilnik mora da bude informacija od javnog značaja. Radi se o informacijama takvog karaktera koje se moraju učiniti dostupnim svakom zainteresovanom licu. Na takav stav ukazuje Upravni sud koji je sredinom prošle godine odbio tužbu republičkog javnog tužioca i jasno naveo zašto Pravilnik mora da bude javan“, kazao je advokat Tomanović za NIN i istakao: 

„Pravni pristup smeni Milenkovića i Mitića najbolje osvetljava činjenica da im je uvid u pojedina važna dokumenta omogućen tek protekom roka za žalbu, ali i retroaktivno dejstvo smene i nenavođenje nijednog razloga zašto je trebalo da budu premešteni na novo radno mesto. Pravni kvalitet akta o novom raspoređivanju jasno ukazuje da se razlog ne nalazi u pravu već u politici.“ 

Glas javnosti/ N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR