Glas Javnosti

Estonci su napravili bum na finskom tržištu

Svet
Autor: Glas javnosti

Samo se treba setiti i primeniti znanje.

Odavno je poznato da je Estonija u protekloj deceniji postala svojevrsni tehnološki raj u Evropi, ali izgleda da baltička država ne namerava da stane na tome.

Nekoliko estonskih kompanija napravilo je pravi bum na finskom tržištu kroz izvoz robota koji su se pokazali kao hit za obavljanje brojnih poslova u Finskoj. 

Estonski transportni roboti su raspoređeni u 14 finskih gradova i koriste se i za dostavu hrane i za prevoz putnika.

– Mali roboti koji se koriste za dostavu hrane distribuiraju se u maloprodajnim objektima širom Finske. Oni su ‘rođeni’ u kompaniji Starship Technologies, ​​koja se nalazi u predgrađu Talina. Odatle dolazi S grupa koja se u Finskoj bavi poslovanjem vezano za prehrambene proizvode, benzinske pumpe, hotele i restoranske usluge – piše Helsingin Sanomat.


Pored robota koji se koriste za dostavu hrane, od ponedeljka je uvedena tzv robotska autobuska linija. Trasa je ukupne dužine jedan i po kilometar i služiće za prevoz putnika između dva dela finskog grada Tamperea.

– Samovozeći minibus može da primi šest putnika i, na početku projekta, takozvanog sigurnosnog vozača. Ako je potrebno, autobus može ovlastiti sigurnosnog vozača da pomogne u prelasku određenih prepreka. Robot autobus je proizvod estonske kompanije Auve Tech, koja takođe posluje u Talinu – pojašnjavaju.

Tokom analize tehnološke invazije Estonije na Finsku, mediji su ukazivali na širenje novih tehnoloških startapa širom Finskog zaliva.

– Ranije su se kompanije selile iz Finske u Estoniju. Sada se posao odvija iz Estonije u Finsku – rekao je menadžer estonskog komercijalnog predstavništva u Helsinkiju Pilvi Hamalainen.

Kako ističe, ovaj proces je nastavljen uprkos negativnom ekonomskom rezultatu Estonije u poslednje dve godine.

– To se radi godinama rada i truda kompanija. Estonske kompanije su rasle – naglasio je on.

Kada je reč o razlozima uspeha estonskih kompanija u Finskoj, Finci su objasnili šta Estonce izdvaja od ostalih.

– Snaga Estonije je agilnost. Partneri finskog pružaoca usluga su turski, francuski i novozelandski proizvođači autonomnih vozila. Estonski Auve Tech je završio na vrhu izbora naše kompanije. Snaga Estonaca je agilnost. Ako je došlo do kvara na vozilu , serviser je došao iz Estonije u Finsku, Francuzima je trebalo dve nedelje da stignu – objašnjavaju.


Sudeći po izjavama finskih zvaničnika, država namerava da u narednim mesecima proširi kapacitete u kontekstu robotizacije transporta.

Nove porudžbine su već poslate u Estoniju, a čini se da će mali, beli roboti postati još češći na ulicama finskih gradova.

Tehnološki uspeh Estonije u ovoj oblasti je tako postao mnogo više od pukog eksperimenta i pilot projekta, a državne i privatne kompanije se definitivno mogu pohvaliti činjenicom da su uspele da upadnu na teritoriju Finske.

Invazija koju ne prati oružje kao u nekim drugim slučajevima, već isključivo znanje, tehnologija i želja da se unapredi svakodnevni život.

Glas javnosti /B09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR