Glas Javnosti

PAPRENA CENA PRODAJNE DOKUMENTACIJE RUDNIKA LECE: Cilj da potencijalni kupci odustanu od licitacije?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Javno nadmetanje zakazano je za 26. avgust, a neuobičajeno visoku cenu za otkup dokumentacije, izvor Forbes Srbija navodi kao još jednu potvrdu namere da se rudnik proda daleko ispod stvarne tržišne vrednosti

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika raspisala je krajem prošle nedelje oglas za prodaju rudnika Lece kod Medveđe u stečaju, čime je potvrđeno pisanje Forbes Srbija da se ovaj rudnik priprema za prodaju i da će se to desiti ovog leta.

Dodatno, sadržaj oglasa potvrđuje i naše pisanje u vezi sa cenom po kojoj će se rudnik prodati. Iako tada stečajna upravnica Ljiljana Jovanović nije želela da govori o vrednosti procene rudnika, a ni o ceni, u objavljenom oglasu piše da je procenjena vrednost rudnika 8,09 milijardi dinara, i da će početna cena na javnom nadmetanju biti 4,04 milijarde dinara, što je 50 odsto od procenjene vrednosti.

Podsetimo, Forbes Srbija pisao je, pozivajući se na dobro upućene izvore da će ovaj rudnik, inače u vlasništvu Koncerna Farmakom MB Miroslava Bogićevića, najverovatnije biti prodat za trećinu njegove stvarne vrednosti koja je oko 100 miliona evra.

Javno nadmetanje zakazano je za 26. avgust, a da bi zainteresovani kupci, ovog najvećeg rudnika zlata u Evropi, kako ga je nazivao svojevremeno vlasnik Bogićević, mogli da učestvuju na licitaciji potrebno je da otkupe prodajnu dokumentaciju i uplate depozit za učešće na javnom nadmetanju.


U oglasu se navodi da je cena otkupa prodajne dokumentacije 129 miliona dinara, dok je depozit za učešće u nadmetanju 20 odsto od procenjene vrednosti, to jest 1,6 milijardi dinara.

Neuobičajeno visoku cenu za otkup dokumentacije, izvor Forbes Srbija navodi kao još jednu potvrdu namere da se rudnik proda daleko ispod stvarne tržišne vrednosti, tačnije sumnja da se cenom većom od milion evra za otkup dokumentacije iz igre pokušava umanjiti konkurencija.

„Depozit moraju uplatiti svi koji hoće da učestvuju, ali se on kasnije vrati, dok se novac dat za otkup dokumentacije ne vraća. Da bi odvratili one koji eventualno žele da se nadmeću i jesu stavili ovako neuobičajeno visok iznos za otkup dokumentacije“, tvrdi izvor Forbes Srbija i dodaje da je cena otkupne dokumentacije obično niska da bi se što veći broj firmi stimulisao da preuzme dokumentaciju.

„U ovom slučaju, realno bi bilo da cena otkupne dokumentacije bude 10.000 do 20.000 evra, maksimalno 30.000. Sve iznad toga je nedopustivo visoko“, kaže izvor Forbes Srbija.


Podsetimo, prema saznanjima Forbes Srbija iz juna ove godine, jedan od poverilaca rudnika, Velimir Jovanović, vlasnik kompanije Mediolanum invest, jedan je od potencijalnih učesnika na javnom nadmetanju za kupovinu rudnika Lece.

Naš izvor sada dodaje da bi potencijalni konkurent zainteresovanom Jovanoviću mogla biti neka kineska kompanija, a mediji na jugu Srbije već licitiraju da se za ovaj rudnik interesuje i kineski Ziđin, vlasnik RTB-a Bor.

Rudnik je, podsećanja radi, u stečaju od 2017. godine kada je zbog problema u koji je dospeo koncern nekadašnjeg tajkuna bliskog tada vladajućoj DS, Miroslav Bogićević uhapšen, a njegove firme počele da posrću.


Bogićević je rudnik Lece kupio 2008, govoreći da se radi o rudniku koji zbog svojih rezervi spada u najveći rudnik zlata u Evropi. Reč je, inače, o rudniku olova i cinka, u kojem se nalaze i zlato i srebro kao nus proizvodi.

Iako je poslednjih sedam godina u stečaju, i do sada nikada nije organizovana njegova prodaja, ovaj rudnik posluje iz godine u godinu sve uspešnije.

Zašto još nema finansijskog izveštaja

Ipak, finansijski rezultati za 2023. godinu i dalje se kriju od očiju javnosti. Naime, oni najpre nisu bili objavljeni jer su bili nepotpuni, pa je APR tražio ispravku jer „dostavljeni dokument nije mogao smatrati Revizorskim izveštajem“, kako je navedeno u obrazloženju.


U međuvremenu, polovinom jula ove godine, rudnik Lece dostavio je APR-u novo objašnjenje. Kako navode u APR-u oni su primili „Poseban zahtev obveznika odnosno zahtev za odustanak od podnetog Redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja sa dokumentacijom zbog pogrešno odabrane vrste zahteva“. Agencija im je, tako, omogućila da „kreiraju“ novi Redovni godišnji finansijski izveštaj.

Naš izvor smatra da je to još jedna potvrda da se prolongira vreme objavljivanja redovnog finansijskog izveštaja za 2023. godinu kako bi se i na taj način smanjila procenjena vrednost, odnosno cena po kojoj će rudnik biti prodat iz stečaja.

Prema podacima za 2022. godinu rudnik Lece imao je ukupne prihode od 3,76 milijardi dinara i ostvario neto dobit od 1,15 milijardi dinara.

Prema rečima stečajne upravnice, do sada je izmireno tek oko 20 odsto od ukupnih potraživanja, a javno dostupni podaci kažu da rudnik ima poreski dug u iznosu od 786,7 miliona dinara.

U 2022. godini u rudniku je bilo zaposleno 417 radnika.

Glas javnosti/N01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR