Glas Javnosti

Šumska jagoda u Srbiji dostigla cenu od 160 EUR po kilogramu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Srpske šume prepune su divljeg samoniklog voća, a među 1.000 vrsta nalaze se i divlja borovnica, jagoda, kupina, drenjina, trnjina na kojima pojedini berači tokom leta zarade solidnu sumu novca.

Osim zarade, domaćice ove šumske izvore zdravlja koriste za pravljenje sokova, džemova, ali i čokolade.
O tome je govorila i sagovornica Blic Biznisa Ana Todorović. Ona je organsku čokoladu  u početku pravila za sebe, porodicu i prijatelje. Otkrila je kako će se kretati cena čokolade u narednom periodu, ali i kako je promovisala srpsku, divlju jagodu.
- Drago mi je što Srbija ima šumsku jagodu, to je retkost. U kombinaciji sa divljim kakaom je prava ekskluziva. Pokušala sam da istražim da li ima divlje jagode u drugoj čokoladi i nisam pronašla. Trenutno je i subvencionišem - rekla je ona

Šumska jagoda u Srbiji ima visoku cenu po kilogramu
Ove godine nije bila rodna godina, pa je cena šumske jagode i veća. Trenutno, prema rečima proizvođača slatkiša, ona se kreće od 70 EUR po kilogramu (ranije) do sadašnjih 160 EUR.
Šumska jagoda ( lat. Fragaria vesca) raste na svetlim mestima u šumama, u travi i pored puteva i planinama na nadmorskoj visini do 1.500 metara. Mirisne zrele jagode koje sazrevaju od maja su najukusnije šumsko voće. Imaju samo 32 kalorije u 100 g, izuzetno su bogate vitaminom C, ali i vlaknima.
U tradicionalnoj medicini se koriste za poboljšanje rada jetre i žučne kese, za jačanje srca, bubrega, kod malokrvnosti i zatvora. Zanimljivo je da kad presadite šumsku jagodu iz njenog prirodnog staništa u baštu, plodovi gube deo svojih hranljivih i lekovitih svojstava. Mogu da se jedu u sirovom stanju, ali da se prerađuju i suše. Slatko i nekuvana marmelada od šumskih jagoda je najpoznatiji i najslađi proizvod ovog blaga prirode.


Agroinfo.rs/ B06S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR