Glas Javnosti

OČAJNIČKI POTEZ: Poslodavci časte zaposlene ukoliko im pronađu dobrog radnika

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Radnike po preporuci traže uglavnom privatne kompanije i to je način da dođu do kvalitetnog kadra

Od zemlje sa visokom stopom nezaposlenosti, Srbija je stigla u poziciju da nema dovoljno radne snage, bar za određene grane privrede. Skoro da nema kompanije u kojoj nije oglašen konkurs za prijem novih radnika. Posebno su deficitarni programeri, zdravstveni radnici, ali i vozači, vodoinstalateri, zidari i ostale zanatlije.

Poslodavci se na razne načine dovijaju da privuku kvalitetnu radnu snagu, ali i zadrže u firmi ljude koji im znače za posao. Jedno od inovativnih rešenja koje poslodavci sve češće primenjuje u poslednje vreme je da zaposlenima koji preporuče nove radnike daju bonuse na platu.

To jeste novi trend u Srbiji, ali je praksa koja se odavno primenjuje u svetu. Zapadna Evropa se mnogo ranije suočila sa nedostatkom radnika, te su smišljali razne načine kako da privuku novu radnu snagu.


Kompanija "Leoni" iz Prokuplja krajem prošle godine prvo je ponudila svojim zaposlenima 7.500 dinara ukoliko nađu radnika za fabriku, pod sloganom "Preporuči prijatelja", a ubrzo je taj iznos povećan na 10.000 dinara. Jedina caka je da taj neko koji se zaposli na preporuku radnika, ostane u "Leoniju" najmanje četiri meseca i da u poslednjih šest meseci već nije konkurisao za posao u fabrici.

Na sličan način zaposlene traže i u lancu prodavnica "Šumadija". Na oglasu za posao navedena je početna plata kandidata, ali i da nude novčanu naknadu svojim radnicima koji preporuče novog kolegu.

Bonusi za zaposlene koji preporuče nove radnike zavise od kompanija, ali i pozicije za koju se traži kandidat. Tako IT kompanije nude bonuse u visini jedne plate, ukoliko neko od zaposlenih uspe da u firmu dovede dobrog programera. Radnike po preporuci traže uglavnom privatne kompanije i to je način da dođu do kvalitetnog kadra.

Da li je ovo očajnički potez poslodavaca ili dobar način da se dođe do kvalitetne radne snage i stvori dobro poslovno okruženje, različito gledaju iz Unije poslodavaca Srbije i predstavnici sindikata.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije smatra da to nije očajnički, već dobar menadžerski potez od kog imaju koristi i poslodavci i zaposleni.


"U interesu svih je da u firmi rade kvalitetni, edukovani, vredni ljudi, ali i da se stvori dobro okruženje. Bonusi za zaposlene koji dovode nove radnike je potez dobrog poslodavca koji nagrađuje one kojima je stalo do dobrog poslovanja firme", priča Atanacković za "Juronjuz Srbija".

On napominje da je cilj ove mere da poboljša ambijent i da zainteresuje zaposlene da aktivno učestvuju u  unapređenju kvaliteta rada.

"Ako preporučiš dobrog radnika, uključuješ se u rešavanje problema u firmi i za to su poslodavci spremni da dodatno stimulišu radnike", ukazuje Atanacković.

Sa druge strane Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) ne vidi to kao dobar menadžerski potez i ističe da se, bez obzira na preporuku, radnik neće zadržati u kompaniji ako nema dobre uslove rada i odgovarajuću platu. Smatra da je sve što se sada dešava posledica decenijskog zapostavljanja radne snage u Srbiji i nedostatka pravih mera u okviru mnogih državnih institucija i ministarstava. Navodi da se Srbija nije dobro pripremila za svet kapitala.


"Imali smo višak radne snage u jednom trenutku, ali sa politikom niskih zarada, slabog socijalnog dijaloga, poštovanja radničkih i sindikalnih prava, došlo je do velike ekonomske emigracije. Veliki broj mladih i ljudi srednjih godina je napustio zemlju. Sada samo trpimo posledice dugoročnog lošeg odnosa prema radnoj snazi u Srbiji", istakao je Vuković za "Juronjuz Srbija".

Rešenje da se obezbedi dobar kadar za kompanije vidi u povratku stipendija za učenike određenih srednjih škola ili fakulteta.

"Odustalo se od neke stare prakse koja je bila pre 20 ili 30 godina, da se kroz stipendije regrutuje dobra radna snaga. Oslanjanje na to da ja kao zaposleni dovedem nekog novog radnika ne može da bude kvalitetno", smatra Vuković.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR