Glas Javnosti

CRNI VIKEND U SRBIJI: Na putevima za 12 sati POGINULO čak šest osoba, desetine udesa!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Ovaj vikend ostaće crnim slovima zabeležen u analima srpske saobraćajne policije, budući da se u roku od 48 sati dogodilo više desetina teških nesreća!

- U noći između subote i nedelje došlo je do značajnog pogoršanja stanja bezbednosti saobraćaja na srpskim putevima. Za samo 12 sati dogodilo se devet saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo čak pet osoba, dok je 11 osoba povređeno - navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, nakon čega su takođe uputili važan apel svim učesnicima u saobraćaju na poseban oprez, kao i poštovanje svih saobraćajnih propisa!

U saopštenju MUP Srbije posebno se naglašava da su u dve nesreće sa smrtnim posledicama učestvovali vozači sa probnom vozačkom dozvolom, zbog čega je poseban apel na pojačanu opreznost upućen mladim i neiskusnim vozačima.

Crni niz

Najteža nesreća dogodila se u subotu oko 23.10 sati na putu Požarevac-Veliko Gradište i u njoj su nastradale dve osobe čiji identitet još nije saopšten.

- Do sudara je došlo oko 23.10 sati, u blizini benziske pumpe Atlantik. U nesreći su učestvovala dva putnička vozila marki "fijat punto" i BMW. Oni su se kretali iz pravca Velikog Gradište ka Požarevcu, a dve osobe koje su povređene su, nažalost, preminule - rekao je izvor iz policije.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)


Crna serija saobraćajnih nesreća započela je, inače, u subotu posle 18 sati u naselju Divostin kod Kragujevca gde je došlo do direktnog sudara dva vozila. U ovom udesu nije bilo poginulih, ali su povređene četiri osobe od kojih su dve maloletne, srećom, niko od njih nije životno ugrožen.

Do nesreće je došlo tako što je jedno vozilo iz zasad neutvrđenih razloga prešlo u suprotnu traku i direktno se sudarilo sa automobilom koji je dolazio iz suprotnog pravca.

- Hitna pomoć je zbrinula i prevezla u Urgentni centar majku Z. P. (36) i njeno dvoje dece iz jednog vozila, 11-godišnjeg sina i devetogodišnju ćerku, kao i muškarca koji se nalazio u drugom automobilu - rečeno je za Kurir iz kragujevačkog Zavoda za urgentnu medicinu.


(Foto: Printskrin RTS)

Tom prilikom je rečeno i da je majka zadobila povrede ramena i grudnog koša, dok su njena deca lakše povređena.

- Majka je s decom zbrinuta odmah posle nesreće, niko od njih nije ovom prilikom zadobio teške povrede, dok je muškarac M. S. (36) koji je bio u drugom automobilu, zadobio je povrede glave, vrata i grudi - navodi dalje naš sagovornik ističući da je i njegovo stanje sada stabilno.

Druga tragedija

Crni niz nastavljen je jutros kada je na Obrenovačkom putu poginuo motociklista Milan Vuković (29) iz sela Poljane kod Obrenovca. Do nesreće je došlo u selu Zvečka na samom ulazu u Obrenovac.

- Zbog ove nesreće saobraćaj je jedno vreme bio potpuno zatvoren. Ljudi najpre nisu znali šta se dogodilo sve dok nismo na putu videli telo mladića pokriveno čaršafom. Prizor je bio zaista i strašan i potresan - kaže jedan od očevidaca.


Milan Vuković   (Foto: Privatna arhiva)

Izvor kaže da je porodica nastradalog Milana Vukovića nedavno doživela još jednu veliku tragediju, budući da je Milanu preminuo otac.

- Velika tuga, svi smo bili u šoku kad smo čuli šta se desilo. Milanu je otac preminuo pre oko godinu dana, a sada se dogodilo i ovo - kaže komšinica porodice Vuković.

Tragedija u Valjevu: Sleteo s puta u kanal i udario u drvo

Osamnaestogodišnji N. F. iz Valjeva poginuo je u nedelju ujutro u nesreći koja se dogodila u tom gradu, dok je njegov brat B. S. (13) zadobio teške povrede.

- N. F. je posedovao probnu vozačku dozvolu, upravljao je "audijem A4" kada je izgubio kontrolu nad vozilom, sleteo s kolovoza u kanal i udario u drvo pored puta - kaže izvor.

Hitna pomoć je ubrzo stigla na lice mesta, međutim osamnaestogodišnjak je preminuo odmah po dolasku u Urgentni centar valjevske bolnice.

Muškarac stradao kod Zrenjanina

Danas oko 18.15 udesu na lokalnom putu Orlovat-Botoš kod Zrenjanina u sudaru dva automobila poginuo je muškarac. U udesu su učestvovali "reno" i "BMV", a od zadobijenih povreda vozač "renoa" J.Ž. je preminuo na licu mesta.



NAJČEŠĆI UZROCI NESREĆA


x prebrza vožnja

x vožnja pod dejstvom alkohola ili narkotika

x vožnja uz upotrebu mobilnog telefona

x psihofizičko stanje vozača

x neispravnost vozila

x loše stanje puta

x neustupanje prava prolaza

x nepropisne radnje u saobraćaju



Načelnik: Do nesreća dolazi zbog tri najčešća razloga

Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP Srbije, rekao je svojevremeno za medije da su prebrza vožnja, neoprezna ili nepropisna radnja vozača i vožnja dejstvom alkohola tri najčešća uzroka saobraćajnih nesreća.

(Foto: Printskrin RTS)

- Brzina je prepoznata kako u Evropi tako i kod nas kao najuticajniji faktor kada je u pitanju rizik od saobraćajne nesreće. U 43 odsto saobraćajnih nezgoda uzrok je nepropisna ili brzina neprilagođena uslovima puta. Na drugom mestu, kao najuticajniji faktor, su neoprezne ili nepropisne radnje vozača u saobraćaju, neoprezno pomeranje vozila, uključivanje u saobraćaj, nepropisan prolazak kroz raskrsnicu.

Na trecem mestu je vožnja pod dejstvom alkohola, odnosno oko 13 odsto saobracajnih nezgoda dešava se jer su vozaći upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola - kazao je Lakićević.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR