Glas Javnosti

Povećanje efikasnosti uređaja ključ za niže račune za struju u grejnoj sezoni

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci naglašavaju da bi poboljšanje izolacije i prelazak na modernije i efikasnije sisteme grejanja i hlađenja moglo značajno smanjiti troškove.

U Srbiji, potrošnja električne energije tokom zimskih meseci znatno premašuje potrošnju u letnjem periodu. Razlika u potrošnji može biti i do pet puta veća kada su u pitanju dani za grejanje u odnosu na dane za hlađenje.

Ključni faktori koji doprinose ovakvoj disproporciji uključuju broj dana potrebnih za grejanje koji je značajno veći, kao i činjenicu da je za grejanje potrebno održavati veću razliku između unutrašnje i spoljašnje temperature.

Pored prirodnih uslova, loša izolacija zgrada u Srbiji doprinosi većoj potrošnji energije tokom grejne sezone. Mnoge zgrade nemaju adekvatnu izolaciju, što dovodi do velikih gubitaka toplote i povećava potrebu za energijom.

Stručnjaci naglašavaju da bi poboljšanje izolacije i prelazak na modernije i efikasnije sisteme grejanja i hlađenja moglo značajno smanjiti troškove.


Energetska efikasnost uređaja takođe igra ključnu ulogu. Korišćenje starijih modela grejalica, kotlova i klima uređaja može drastično povećati potrošnju energije.

Preporuka je prelazak na uređaje novije generacije koji su energetski efikasniji, što može dovesti do značajnih ušteda, posebno na duži rok.

Dalje, postoji trend prelaska na plaćanje električne energije po stvarnoj potrošnji, što bi trebalo da motiviše potrošače da racionalnije koriste energiju i investiraju u bolju izolaciju i efikasnije uređaje.

Ovaj model plaćanja pokazuje potencijal za smanjenje ukupnih troškova za domaćinstva, dok istovremeno doprinosi održivijem korišćenju resursa.

U konačnici, osvešćivanje javnosti o važnosti energetske efikasnosti, kao i podrška države u vidu subvencija za sanaciju stambenog fonda, mogli bi imati ključnu ulogu u transformaciji energetskog sektora i smanjenju potrošnje energije u domaćinstvima širom Srbije.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR